«Με τον ίδιο τρόπο που ένας Έλληνας θέλει να είναι Έλληνας και Ευρωπαίος, ένας Καταλανός θέλει να είναι Καταλανός και Ευρωπαίος», δηλώνει ο αντιπρόσωπος της περιφέρειας της Καταλωνίας στην ΕΕ Αμαντέου Αλταφάζ.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της ΕΕ στο Καταλανικό ζήτημα, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Α. Αλταφάζ σημειώνει: «Το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ενθάρρυνε τον πολιτικό διάλογο μεταξύ της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης είναι βαθιά απογοητευτικό. Μετά τη βία που άσκησε η ισπανική αστυνομία ενάντια σε ειρηνικούς πολίτες που ήθελαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου, η ουδετερότητα δεν είναι πια ουδέτερη. Νομίζω ότι η μόνη δυνατή εξήγηση είναι η έλλειψη πραγματικής αυτονομίας και πολιτικής ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δυστυχώς, αποδείχθηκε ότι η ΕΕ παραμένει ένα ιδιωτικό κλαμπ κρατών».

Εξάλλου, αρκετοί είναι αυτοί που χαρακτηρίζουν «πολιτικό λάθος» την επιφυλακτική στάση της ΕΕ, θεωρώντας ότι η Ευρώπη θα μπορούσε τουλάχιστον να ζητήσει από τη Μαδρίτη να σεβαστεί τους πολίτες της, αφού χωρίς ένα ανθρώπινο πρόσωπο από πλευράς της, το καταλανικό μπουρλότο θα μπορούσε να πυρπολήσει και άλλες ευρωπαϊκές περιοχές (Σκωτία, Φλάνδρα, Κορσική…).

Όμως η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι διαφορετική. Η Επιτροπή επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι το Καταλανικό ζήτημα είναι ένα εσωτερικό θέμα της Ισπανίας και αρνείται να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή, όσο αυτό δεν της το ζητά η κυβέρνηση της Ισπανίας.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου για το μέλλον της Ευρώπης, ο Ζ.Κ.Γιούνκερ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Καταλανικό ζήτημα, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι «δεν επιθυμεί» την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Παράλληλα, δεν έκρυψε την ανησυχία του για ένα φαινόμενο ντόμινο, δεδομένων των αποσχιστικών απειλών κι’ από άλλες περιφέρειες της ΕΕ. «Δεν θέλω μια Ευρωπαϊκή Ένωση που μετά από 15 χρόνια θα έχει 98 κράτη. Είναι ήδη σχετικά δύσκολο με τα 28 κράτη-μέλη, δεν είναι πιο εύκολο με τα 27, αλλά με 98 κράτη, μου φαίνεται αδύνατο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις για μια διαμεσολάβηση, κυρίως διεθνή, από την πλευρά του επικεφαλής της Καταλανικής κυβέρνησης, απορρίπτονται συστηματικά τόσο από τη Μαδρίτη, όσο και από τους Ευρωπαίους ηγέτες», επεσήμανε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, εξηγώντας ότι αν είτε η Επιτροπή, είτε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεχόντουσαν να μεσολαβήσουν τη στιγμή που μόνο ένα μέρος ζητά τη διαμεσολάβηση, αυτό θα οδηγούσε σε σημαντικές στρεβλώσεις στην ΕΕ.

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε αυτό», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τις συνοριακές συγκρούσεις στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.

Ο Α. Αλταφάζ από την πλευρά του αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Καταλανικής κυβέρνησης, ανέφερε στο ΑΜΠΕ: «Η Καταλωνία έχει τους δικούς της αιωνόβιους θεσμούς, τη δική της γλώσσα και τον πολιτισμό της. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει στην Καταλωνία ένα κίνημα λαϊκής βάσης που είναι πραγματικά φιλοευρωπαϊκό. Η Καταλονία θέλει να ασκήσει την κυριαρχία της και να τη μοιραστεί με τους ευρωπαίους εταίρους της, ειδικά σε όλους τους τομείς στους οποίους η συνεργασία μαζί μας κάνει πιο ισχυρούς. Η Καταλωνία αποσκοπεί να γίνει αφοσιωμένος εταίρος της ΕΕ. Αν κοιτάξει κανείς την ιστορία του ευρωπαϊκού σχεδίου, είναι προφανές ότι τα μικρότερα και τα μεσαία κράτη μέλη δεσμεύονται να ενσωματώσουν και να εμβαθύνουν την πολιτική Ένωση. Είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε στον σημερινό κόσμο της παγκοσμιοποίησης».

O Αμαντέου Αλταφάζ είναι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Καταλανικής κυβέρνησης στην ΕΕ από το 2015. Διετέλεσε αναπληρωτής προϊστάμενος του γραφείου του τέως Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν (2012-2014), εκπρόσωπος Τύπου του Όλι Ρεν (2009-2012) και εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου Ανάπτυξης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας Λουί Μισέλ (2006-2009). Πριν το 2006, ο Α. Αλταφάζ εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως ανταποκριτής της Ισπανικής εφημερίδας «El Mundo» στις Βρυξέλλες.