Να ελπίζεις για το καλύτερο αλλά να προετοιμάζεσαι για το χειρότερο. Η πατρότητα του ρητού διεκδικείται από πολλούς. Κάποιοι το αποδίδουν στον Σενέκα, άλλοι υποστηρίζουν ότι απαντά για πρώτη φορά σε ένα αγγλικό θεατρικό έργο του 16ου αιώνα, ενώ περιέχεται και σε βιβλίο που έγραψε ο Μπέντζαμιν Ντισραέλι το 1833. Ταιριάζει όμως και στο Brexit. Ισως γι’ αυτό το υιοθέτησε αυτή την εβδομάδα η Τερίζα Μέι. «Εχει σημειωθεί πραγματική πρόοδος» στις συνομιλίες, είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός (οι Βρυξέλλες έχουν εκ διαμέτρου αντίθετη γνώμη), αλλά «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πιθανότητα, ακόμη και για το να μην καταλήξουμε σε συμφωνία με την ΕΕ». Είναι ακριβώς αυτό που φοβούνται οι επιχειρήσεις και οι ευρωπαίοι πολίτες της Βρετανίας και εκείνο που επιδιώκουν οι «ταλιμπάν» του σκληρού Brexit. Και είναι ένα σενάριο που, ακόμη και αν δεν το θέλει καμία πλευρά, αρχίζει να γίνεται πιο πιθανό όσο περνάει ο καιρός.

Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ είπε στα «ΝΕΑ» ότι «θέλουμε η διαδικασία του Brexit να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, αλλά είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα». Πόσο έτοιμοι, αλήθεια; Σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», βρετανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ιδιωτικά ότι ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και ότι η κυβέρνηση δεν έχει διαθέσει τα χρήματα που απαιτούνται για την προετοιμασία της επόμενης ημέρας σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. Ο έως πρόσφατα υφυπουργός Brexit Ντέιβιντ Τζόουνς προειδοποίησε ότι πρέπει να διατεθούν άμεσα αρκετά δισεκατομμύρια λίρες προκειμένου η χώρα να ετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ υποστήριξε ότι θα ήταν ανεύθυνο να δαπανηθούν από τώρα χρήματα των φορολογουμένων για αυτόν τον σκοπό. Η δήλωση αυτή εξόργισε το στρατόπεδο των Brexiteers και αντικρούστηκε από την ίδια την πρωθυπουργό, που δήλωσε στη Βουλή ότι «δεσμεύουμε χρήματα για να προετοιμαστούμε για το Brexit, μεταξύ άλλων και για το σενάριο της μη συμφωνίας». Κάποιοι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές έχουν κατηγορήσει τον Χάμοντ ότι προσπαθεί να «μαλακώσει» ή ακόμη και να σταματήσει το Brexit. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Θάτσερ Νάιτζελ Λόσον κάλεσε τη Μέι να διώξει τον Χάμοντ, τον οποίον κατηγόρησε για συμπεριφορά «που προσεγγίζει το σαμποτάζ».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης ξέσπασε μεγάλος καβγάς για το θέμα. Ενόχληση προκάλεσε και η παραδοχή της Μέι ότι η Βρετανία θα εξακολουθήσει να υπόκειται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της διετούς μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit, κάτι που ουσιαστικά συνιστά αποδοχή των όρων των Βρυξελλών. «Αν παραμείνουμε υπό τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, τότε δεν φεύγουμε από την ΕΕ. Είναι ίσως η πιο σημαντική κόκκινη γραμμή» δήλωσε ο ευρωσκεπτικιστής (και πολύ εκκεντρικός) βουλευτής των Τόρις Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

Είναι προφανές ότι η κυβερνητική ενότητα αγνοείται. Αλλά και στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ η εικόνα δεν είναι καλύτερη. Αν το Brexit ήταν θεατρικό έργο θα υπαγόταν αναμφίβολα στο θέατρο του παραλόγου.