Επαφές Τίλερσον με τις τέσσερις δυνάμεις για το πρόγραμμα του Ιράν

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/10/2017 02:08 |
Επαφές Τίλερσον με τις τέσσερις δυνάμεις για το πρόγραμμα του Ιράν
Tα τηλεφωνήματα του Τίλερσον «έγιναν κυρίως για να ακούσει, να συμβουλευθεί, να συζητήσει για τη συνολική παρουσίαση, αν θέλετε, του σχεδίου (...) που θα ανακοινώσει ο πρόεδρος».Πηγή: (RΕUΤΕRS)

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον συνομίλησε τις τελευταίες ημέρες με τους ομολόγους του ή κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας και της Γαλλίας για την ανακοίνωση που σχεδιάζει να κάνει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σήμερα Παρασκευή όσον αφορά την απόφασή του για το Ιράν, γνωστοποίησε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, δήλωσε για τα τηλεφωνήματα του Τίλερσον ότι «έγιναν κυρίως για να ακούσει, να συμβουλευθεί, να συζητήσει για τη συνολική παρουσίαση, αν θέλετε, του σχεδίου (...) που θα ανακοινώσει ο πρόεδρος».

Η ίδια διευκρίνισε ότι ο Ρεξ Τίλερσον συζήτησε με τους ΥΠΕΞ της Γαλλίας και της Ρωσίας και με τον κινέζο κυβερνητικό σύμβουλο Γιανγκ Τζιετσί την Πέμπτη και με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας μια από «τις τελευταίες μέρες».

Ελπίζουν σε νέα διαπραγμάτευση

Αμερικανοί επικριτές της συμφωνίας του 2015, ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ελπίζουν ότι ο Τραμπ θα επιτύχει να αρχίσει νέα διαπραγμάτευση για να γίνει η συμφωνία ακόμη πιο αυστηρή.

Ομως Παρίσι, Λονδίνο και Βερολίνο αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο να ξανανοίξει διάλογος για το κείμενο καθαυτό - ενώ γαλλικές, βρετανικές και γερμανικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να επενδύουν ξανά στο Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ είχε τονίσει στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι η απόφαση που θα πάρει η Τεχεράνη, στην περίπτωση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επαληθεύσει την τήρηση της συμφωνίας, θα εξαρτηθεί σε τελευταία ανάλυση από το «πώς θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι».

1
Αντίοχος
13/10/2017 08:53
Θα κάνει γαργάρα τα μεγαλόστομα λόγια, και την κατά του Ιράν επιθετική πολιτική, που ως τώρα μεγαλόστομα εξέφραζε, με την φράτζα να να τραντάζεται από το ιερό μένος που τον καταλάμβανε !