Η χθεσινή εθνική γιορτή της Ισπανίας αποτέλεσε την ευκαιρία για πατριωτική επίδειξη ενότητας στην Μαδρίτη εν μέσω της κρίσης με την Καταλωνία, χωρίς να λείψουν και α επεισόδια.

Τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας οι πολίτες κρέμασαν ισπανικές σημαίες στα μπαλκόνια τους, ενώ χιλιάδες κόσμου παρακολούθησε τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, έχοντας στο μυαλό τους τις κινήσεις της καταλανικής κυβέρνησης. Η παρέλαση έγινε για να τιμήσει την επέτειο άφιξης του Χριστόφορου Κολόμβου στην αμερικανική ήπειρο, ένα περιπετειώδες ταξίδι που έγινε υπό την αιγίδα του ισπανικού θρόνου το 1492.

Πλήθη Ισπανών συγκεντρώθηκαν σε πολλά μέρη ενώ χιλιάδες πήραν μέρος και σε διαδήλωση υπέρ της ενότητας της χώρας που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη. Δύο ομάδες διαδηλωτών, υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας, συγκρούστηκαν στο κέντρο της πόλης, αλλά η αστυνομία παρενέβη γρήγορα και τους χώρισε. Σύμφωνα με πληροφορίες η μια ομάδα ήταν μέλη ακροδεξιάς ισπανικής οργάνωσης.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανέφερε πως η χώρα ζει τη σοβαρότερη απειλή των τελευταίων 40 ετών. Ο Ραχόι έχει δώσει πέντε ημέρες διορία στην καταλανική ηγεσία να αποσαφηνίσει εάν προχώρησε στην κήρυξη της ανεξαρτησίας. Η διευκρίνιση κρίνεται απαραίτητη διότι στην ομιλία του στο καταλανικό Κοινοβούλιο την Τρίτη ο πρόεδρος της αυτονομίας Κάρλες Πουιτζντεμόντ τήρησε μια αμφίσημη στάση. Εάν απαντήσει στο ερώτημα θετικά, ο Ραχόι του δίνει άλλες τρεις ημέρες για να αποσύρει την απόφασή του, αλλιώς θα εφαρμόσει το άρθρο 155 του Συντάγματος που προβλέπει ότι η Μαδρίτη μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στην περιφέρεια αυτή.

Ομως ο Πουιτζντεμόντ ακολουθεί δική του πολιτική και χθες κατηγόρησε την συντηρητική κυβέρνηση της Μαδρίτης ότι αγνοεί επίμονα τις συνεχείς εκκλήσεις του για διαπραγματεύσεις και την ανάγκη για διάλογο. Ο Ραχόι αρνείται να μπει σε διαπραγμάτευση εάν δεν φύγει από το τραπέζι το θέμα της ανεξαρτησίας. «Ζητάμε διάλογο και η απάντηση είναι να μπει το άρθρο 155 στο τραπέζι», έγραψε στο twitter ο καταλανός ηγέτης. «Το μήνυμα ελήφθη».

Ο Ραχόι επανειλημμένως έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει εξωτερική μεσολάβηση και έχει προειδοποιήσει τα μέλη της καταλανικής ηγεσίας ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες επειδή επιλέγουν να αγνοούν τις προβλέψεις του ισπανικού Συντάγματος για το αδιαίρετο της χώρας. «Υπάρχει κάτι που οι πολλοί μεσολαβητές των τελευταίων ημερών θα πρέπει να λάβουν υπόψη», είπε ο ισπανός πρωθυπουργός. «Οι περισσότεροι προσφέρονται να βοηθήσουν καλή τη πίστει για να βρεθεί λύση. Τους ευχαριστώ για το ενδιαφέρον τους. Ομως δεν υπάρχει καμία πιθανή μεσολάβηση ανάμεσα στη δημοκρατική τάξη και την απείθεια ή την παρανομία».

Την κατάσταση δεν διευκολύνει και η αναφορά του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που τονίζει πως η αστυνομία χρησιμοποίησε «υπερβολική βία εις βάρος ειρηνικών πολιτών» κατά τη διεξαγωγή του παράνομου δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου. Η διεθνής οργάνωση κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση να διενεργήσει «αποτελεσματική έρευνα» για τα βίαια περιστατικά στη Χιρόνα και σε άλλα δύο χωριά της Καταλωνίας.