Τα επεισόδια της αντιπαράθεσης Ουάσιγκτον – Αγκυρας δεν φαίνεται να έχουν τέλος. Αυτές τις ημέρες βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κλιμάκωση, καθώς οι δύο χώρες έπαψαν να εκδίδουν θεωρήσεις εισόδου (βίζες) στο πλαίσιο διπλωματικής κόντρας, μετά τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα Τούρκου που εργαζόταν στην αμερικανική πρεσβεία.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις υπηρεσίες έκδοσης βίζας προς τούρκους πολίτες λόγω «πρόσφατων γεγονότων που ανάγκασαν την αμερικανική κυβέρνηση να επανεκτιμήσει την αφοσίωση της τουρκικής κυβέρνησης στην ασφάλεια των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών και του προσωπικού τους». Η Αγκυρα απάντησε λίγες ώρες αργότερα με παρόμοια ανακοίνωση, επιβάλλοντας τα ίδια μέτρα και αναστέλλοντας τις υπηρεσίες έκδοσης βίζας για τους αμερικανούς πολίτες. Η τουρκική κίνηση ουσιαστικά έκλεισε τα σύνορα της χώρας για αμερικανούς ταξιδιώτες.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν στη συνέχεια ένταλμα προσωρινής κράτησης και δεύτερου εργαζομένου στο προξενείο των ΗΠΑ, ενώ κρατούνται και ανακρίνονται και η σύζυγος και το παιδί του. Εκτός από τους δύο διπλωματικούς υπαλλήλους, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 10 αμερικανοί πολίτες έχουν συλληφθεί με την κατηγορία ότι διατηρούν σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν –χωρίς όμως να υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό. Αμερικανοί διπλωμάτες σχολίαζαν πως οι δύο πρόσφατες συλλήψεις επιβεβαιώνουν τις υποψίες πως ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί τους αμερικανούς κρατουμένους σε τουρκικές φυλακές διαπραγματευτικό χαρτί στις όλο και πιο εχθρικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ αναφορικά με την έκδοση του Γκιουλέν και τη δίκη τουρκοϊρανού πολίτη που έχει δεσμούς με τον κλειστό κύκλο του Ερντογάν. Η Αγκυρα έχει επίσης εξαγριωθεί με τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε σωματοφύλακες του Ερντογάν οι οποίοι είχαν επιτεθεί σε πολίτες κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ.

Η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας προκάλεσε απότομη πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Εν τω μεταξύ, το γενικό επιτελείο στην Αγκυρα ανακοίνωσε ότι μονάδες του τουρκικού στρατού επιχειρούν από την Κυριακή εντός του συριακού εδάφους, στην περιοχή Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά της χώρας. Η Αγκυρα στηρίζει την παρουσία στρατιωτικών της δυνάμεων στην περιοχή στο πλαίσιο συμφωνίας που επετεύχθη τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αστάνα του Καζακστάν και προβλέπει την κατάπαυση του πυρός μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης και των δυνάμεων του στρατού. Στη συμφωνία, εκτός από την Τουρκία, συμμετέχουν η Ρωσία και το Ιράν.

Η περιοχή αποτελεί προπύργιο της συριακής αντιπολίτευσης μετά την πτώση του Χαλεπίου και γέφυρα ανεφοδιασμού της από την τουρκική επαρχία της Αλεξανδρέττας. Δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού μάχονται στην περιοχή τόσο κατά του συριακού στρατού όσο και των τζιχαντιστών της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στοιχεία του τουρκικού στρατού διεξάγουν αναγνωριστικές επιχειρήσεις εντός του συριακού εδάφους από τις 8 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, από το βράδυ της Κυριακής παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα τεθωρακισμένων οχημάτων και ανδρών του τουρκικού στρατού στην περιοχή Ρεϊχάνλι της Αλεξανδρέττας. Οι δυνάμεις αναπτύσσονται κατά μήκος της μεθορίου με τη Συρία. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία εισβάλλει στο συριακό έδαφος. Πριν από επτά μήνες, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν ευρεία στρατιωτική επιχείρηση σε συνεργασία με δυνάμεις τoυ Ελεύθερου Συριακού Στρατού.