Να τερματιστεί η διαμάχη με τηνπαροχή βίζας στους τούρκους πολίτες, ζήτησε τοτουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από τον αναπληρωτή πρεσβευτή των ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίεςαπό το υπουργείο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο αναπληρωτής πρεσβευτής ενημερώθηκε ότι η αναστολή παροχής θεωρήσεων εισόδου στις ΗΠΑ για τους Τούρκους πολίτες προκαλεί «ανώφελες εντάσεις» και θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Επίσης πρόσθεσαν ότι ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρεσβευτή την Κυριακή.

Στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν την απόφασή τους, η οποία ελήφθη μετά τη σύλληψη την προηγούμενη εβδομάδα ενός Τούρκου εργαζόμενου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η απόφαση για το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του συλληφθέντα εργαζόμενου εναπόκειται στην τουρκική δικαιοσύνη.

«Το να δικάζουμε έναν τούρκο πολίτη για ένα αδίκημα που διέπραξε στην Τουρκία είναι δικαίωμα μας. Υπό αυτό το πρίσμα ελπίζω ότι οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν την απόφασή τους», επεσήμανε ο Γκιουλ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Ο υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου, ένας Τούρκος πολίτης, συνελήφθη και προφυλακίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την κατηγορία ότι συνδέεται με το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα η τουρκική ένωση επιχειρήσεων και βιομηχανιών TUSIAD ανέφερε την Δευτέρα ότι οι διαφωνίες ΗΠΑ – Τουρκίας θα έχουν βλαπτική επίδραση στις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και ακαδημαϊκές των δύο χωρών.

Η TUSIAD έκανε το σχόλιο αυτό αφού η αμερικανική αποστολή στην Τουρκία και ακολούθως η τουρκική αποστολή στην Ουάσινγκτον υποβάθμισαν αμοιβαία χθες τις υπηρεσίες θεωρήσεων εισόδου (βίζα) μετά τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα ενός αμερικανού προξενικού υπαλλήλου στην Τουρκία.

Όπως αναφέρει επίσης η TUSIAD σεδήλωσή της πως διπλωματικές διαδικασίες για την επίλυση της «κρίσης της βίζας» θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως και πως οι διαφωνίες και οι διαφορές θα πρέπει να διευθετηθούν με ήρεμη διπλωματία.

Το νέο επεισόδιο μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, που ανέστειλαν αμφότερες τις διαδικασίες έκδοσης θεώρησης, είχε σαν αποτέλεσμα ο δείκτης στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να κάνει βουτιά την Δευτέρα και μέχρι το μεσημέρι να καταγράφει απώλειες της τάξης του 3,52%. Τάσεις υποχώρησης δείχνει και η τουρκική λίρα, με τηνισοτιμία του δολαρίου να έχει ξεπεράσει τις 3,7 λίρες και του ευρώ το όριο των 4,3 και έφτασε τις 4,35 λίρες Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι η διαμάχη με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ξεκινήσει με την σύλληψη του ντόπιου υπαλλήλου Αμερικανικού Γενικού Προξενείου Μετίν Τοπούζ για τις σχέσεις που διαπίστωσε η εισαγγελία με το δίκτυο του Φετχουλάχ Γκιουλέν. Όπως αποκαλύπτεται τώρα η απόφαση των ΗΠΑ για επ’ αόριστον αναστολή της έκδοσης θεωρήσεων, με εξαίρεση των προσφυγικών, ελήφθη καθώς την Κυριακή η εισαγγελία εξέδωσε και νέο ένταλμα για την σύλληψη δεύτερου υπαλλήλου της πρεσβείας που διαπιστώθηκε ότι είχε επαφές με το δίκτυο Γκιουλέν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο εν λόγω δεύτερος υπάλληλος δεν έχει συλληφθεί και έχει βρει άσυλο εντός της αμερικανικής αντιπροσωπείας όπου εργάζεται.