Τραγική εξέλιξη είχε η προσπάθεια προσφύγων, Ροχίνγκια, να γλιτώσουν από την βία που υφίστανται στη Μιανμάρ.Τουλάχιστον 12 άνθρωποι πνίγηκαν και δεκάδες αγνοούνται μετά το ναυάγιο ενός πλεούμενου με μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας Ροχίνγκια που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τη Μιανμάρ, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή του Μπανγκλαντές.

Στο πλεούμενο «επέβαιναν σχεδόν εκατό άνθρωποι», όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλαουντίν Ναγιάν, αξιωματικός της ακτοφυλακής του Μπανγκλαντές.

Νωρίτερα, αξιωματικοί της ακτοφυλακής και της συνοριοφυλακής του Μπανγκλαντές ανέφεραν ότι διασώθηκαν συνολικά 13 από τους επιβαίνοντες στο πλεούμενο αυτό που ανατράπηκε στις εκβολές του ποταμού Ναφ, ο οποίος αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ της Μιανμάρ και του Μπανγκλαντές.

Εν τω μεταξύ, ΕΕ και ΗΠΑεξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον των επικεφαλής του στρατού της Μιανμάρ εξαιτίας της επιχείρησης που διεξάγει στην Πολιτεία Ραχίν με αποτέλεσμα περισσότεροι από 500.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια να έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές, δήλωσαν αξιωματούχοι που έχουν γνώση του θέματος.

Δεκάδες διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον, τη Γιανγκόν και την Ευρώπη επεσήμαναν ότι κυρώσεις εις βάρος ανώτερων αξιωματικών του στρατού της Μιανμάρ είναι μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται σε απάντηση στην κρίση.

Προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις και οι Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες ίσως να αποφασίσουν να μην δράσουν αμέσως, επεσήμαναν οι πηγές. Επίσης γίνονται συζητήσεις για την αύξηση της βοήθειας που παρέχεται στην Πολιτεία Ραχίν.

Η συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων αποδεικνύει πως η δραματική έξοδος των δεκάδων χιλιάδων Ροχίνγκια ασκεί πίεση στους Δυτικούς να αναλάβουν δράση.

Το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσει την κατάσταση στη Μιανμάρ στις 16 Οκτωβρίου, αν και δεν αναμένεται να ληφθούν τότε αποφάσεις.