Η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα που θα περιορίσει τη χρήση της μπούρκα και του νικάμπ φέρεται να είναι η Δανία αφού τα περισσότερα κόμματα του Κοινοβουλίου της χώρας τάχθηκαν υπέρ κάποιου είδους απαγόρευσης για τα καλύμματα του προσώπου.

Περιορισμούς για τις γυναίκες που καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπό τους έχουν επιβάλλει η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Βουλγαρία και το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας.

«Δεν πρόκειται για απαγόρευση σε θρησκευτική ενδυμασία, πρόκειται για απαγόρευση στην κάλυψη του προσώπου», δήλωσε ο Γιάκομπ Ελεμαν-Γιένσεν, εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου Κόμματος, αφού το κόμμα του, το μεγαλύτερο στον κυβερνητικό συνασπισμό, αποφάσισε να στηρίξει την απαγόρευση.

«Αυτό ουσιαστικά θα σημαίνει απαγόρευση της νικάμπ και της μπούρκα» πρόσθεσε. Περίπου 200 γυναίκες στη Δανία φορούν τέτοιου είδους καλύμματα, σύμφωνα με ερευνητές.

Συζητούν για το πώς θα εφαρμοστεί

Η τρικομματική κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας, ο σύμμαχός της το Κόμμα του Δανέζικου Λαού και το βασικό αντιπολιτευόμενο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών έχουν δηλώσει ότι τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης, αν και ακόμα συζητούν για το πώς θα σχεδιαστεί και θα εφαρμοστεί.

«Θα υπάρξει απαγόρευση της κάλυψης προσώπου στη Δανία. Ετσι έχουν τα πράγματα», έγραψε στο Facebook ο υπουργός Εξωτερικών Αντερς Σάμιουελσεν.

Το κόμμα του, η Φιλελεύθερη Συμμαχία, ήταν στο παρελθόν από τους πιο ένθερμους αντιμαχόμενους της απαγόρευσης, λέγοντας ότι περιορίζει την ικανότητα των ανθρώπων να επιλέγουν ελεύθερα την περιβολή τους αλλά τώρα ευθυγραμμίστηκε με τα άλλα κόμματα του συνασπισμού, τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, το μεγαλύτερο κόμμα στη Δανία, έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι θα στηρίξει επί της αρχής απαγόρευση για ενδύματα, όπως η μπούρκα, η οποία, όπως λένε, καταπιέζει τις γυναίκες.

«Είμαστε έτοιμοι να απαγορεύσουμε τη μπούρκα εάν είναι αυτό που θα χρειαστεί… αλλά υπάρχουν διλήμματα, για το πώς θα εφαρμοστεί η απαγόρευση και όχι μόνο», δήλωσε η ηγέτις των Σοσιαλδημοκρατών Μέτε Φρέντρικσεν, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας πρότεινε τον Ιούνιο απαγόρευση των ισλαμικών καλυμμάτων προσώπου σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία και πανεπιστήμια.