Η διελκυστίνδα δηλώσεων και απειλών μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο, καθώς όλα δείχνουν πως οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για την ενότητα του ισπανικού κράτους.

Η κυβέρνηση Ραχόι τηρεί τη σκληρή στάση που χάραξε από την αρχή και αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση όσο οι Καταλανοί επιμένουν στην ανεξαρτησία. Από την άλλη, αψηφώντας την απαγόρευση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, το Κοινοβούλιο της Καταλωνίας αναμένεται να πραγματοποιήσει κανονικά τη συνεδρίασή του τη Δευτέρα για να συζητήσει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη, ώστε ο ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ έκανε λόγο για έναν «εμφύλιο πόλεμο που υποβόσκει στο κέντρο της Ευρώπης».

Οπως έγινε γνωστό, την Τρίτη θα εκφωνήσει λόγο στο τοπικό Κοινοβούλιο ο καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουιτζντεμόν, ίσως για να ανακοινώσει επισήμως τα όσα θα έχουν αποφασιστεί την προηγούμενη ημέρα. Ομως το γεγονός ότι οι Καταλανοί δείχνουν να αγνοούν για άλλη μία φορά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου –την προηγούμενη Κυριακή αγνόησαν την απόφαση που έκρινε «παράνομο» το δημοψήφισμα και προχώρησαν στην πραγματοποίησή του –δημιουργεί την προοπτική μιας πολύ σκληρής αντίδρασης από την κυβέρνηση της Ισπανίας. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι συμφωνεί στο να πραγματοποιηθούν πολιτικές συζητήσεις με όλα τα κόμματα για την εύρεση λύσης, υπό τον αδιαπραγμάτευτο όρο όμως να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο ανακήρυξης ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.

Σύμφωνα με βουλευτές του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, ο Ραχόι εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να κάνει χρήση του άρθρου 155 στο Σύνταγμα της Ισπανίας που του δίνει τη δυνατότητα να διαλύσει το τοπικό Κοινοβούλιο και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές στην Καταλωνία, εάν η τοπική κυβέρνηση προχωρήσει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Το άδηλο μέλλον απασχολεί έντονα όλους τους πολίτες της Καταλωνίας –όσους πήραν μέρος στο δημοψήφισμα (περίπου το 40%) αλλά και την πλειοψηφία που δεν προσήλθε στις κάλπες. Στους δρόμους της Μαδρίτης άρχισαν να εμφανίζονται γκραφίτι που γράφουν «Δεν είμαστε Ισπανοί», αλλά να πραγματοποιούνται και διαδηλώσεις ατόμων που τραγουδούν «Είμαι, είμαι, είμαι Ισπανός». Κανείς όμως δεν γνωρίζει πώς θα είναι η επόμενη ημέρα. Μια ανεξάρτητη Καταλωνία θα γίνει δεκτή στην ΕΕ; Θα έχει δικό της νόμισμα; Τι εμπορικές σχέσεις θα έχει; Θα χρειάζονται διαβατήριο για να δουν τους συγγενείς τους σε άλλες περιοχές της Ισπανίας; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα αναζητούν απαντήσεις οι καταλανοί πολίτες, καθώς αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Πάντως, η αναταραχή φαίνεται πως επηρεάζει έναν σημαντικό κλάδο της οικονομίας της Βαρκελώνης, τον τουρισμό. Οι αρνητικές επιπτώσεις είναι ορατές, καθώς ακυρώσεις κρατήσεων και μείωση της κατανάλωσης φαίνεται να επιδεινώνουν ήδη τη θέση της πόλης στον χάρτη των τουριστικών προτιμήσεων. Την περασμένη εβδομάδα, κρουαζιερόπλοια του γερμανικού γραφείου TUI που ήταν να δέσουν στη Βαρκελώνη, τελικά την παρέκαμψαν, κάτι που εξετάζουν και άλλες εταιρείες, ειδικά εάν προκηρυχθούν και άλλες γενικές απεργίες. Οι ειδικοί υπολογίζουν πως το πλήγμα στα οικονομικά έσοδα της πόλης είναι μεγάλο.
Ενώ εξετάζονται όλα τα σενάρια για τις εξελίξεις της ερχόμενης εβδομάδας, τα ισπανικά κόμματα φαίνεται να έχουν αρκετές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την κρίση στην Καταλωνία. Για παράδειγμα, οι κεντροδεξιοί Ciudadanos ακολουθούν την πιο σκληρή γραμμή και ζητούν την άμεση εφαρμογή του άρθρου 155, ενώ το Λαϊκό Κόμμα τηρεί στάση αναμονής, χωρίς να αποκλείει τη χρήση του –ένας τρόπος του Ραχόι να καθησυχάσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους του. Αντίθετα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκει μια τέτοια πιθανότητα αρκετά ακραία αυτή τη στιγμή και τάσσεται υπέρ του διαλόγου. Το Podemos είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, όχι όμως και υπέρ της ανεξαρτησίας, και τώρα τηρεί στάση αναμονής.
Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλωνίας, γνωστής ως Mossos, έφθασε χθες το πρωί σε δικαστήριο της Μαδρίτης, το οποίο ασχολείται με υποθέσεις εθνικής ασφάλειας, για να απαντήσει στις κατηγορίες εναντίον του για ανταρσία. Ο Χοσέπ Λουίς Τραπέρο κατηγορείται ότι δεν έδωσε εντολή στους καταλανούς αστυνομικούς να εφαρμόσουν πάση θυσία την εντολή του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου να μην επιτραπεί στους Καταλανούς να πάρουν μέρος στο δημοψήφισμα.