Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε στον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ποινή φυλάκισης 20 ημερών για διοργάνωση μη εγκεκριμένων διαδηλώσεων, διακόπτοντας την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου.

«Αυτό είναι ένα δώρο για τα γενέθλια του Πούτιν», δήλωσε ο Ναβάλνι, έπειτα από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, καθώς ο ρώσος πρόεδρος γιορτάζει τα 65α του γενέθλια το Σάββατο.

Ο Ναβάλνι ελπίζει να τεθεί υποψήφιος στις εκλογές, ακόμη και αν η κεντρική εκλογική επιτροπή της Ρωσίας έχει αποφανθεί ότι δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα καθώς βρίσκεται ελεύθερος με αναστολή, απόφαση την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει πολιτικά υποκινούμενη.

Συνελήφθη την Παρασκευή, την ώρα που αναχωρούσε από το σπίτι του στη Μόσχα για να παραστεί σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ.

«Δωράκι για τα γενέθλια του Πούτιν»

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο Ναβάλνι συνελήφθη επειδή «έχει καλέσει επανειλημμένα σε συμμετοχή σε μη εγκεκριμένες δημόσιες εκδηλώσεις».

Η ποινή φυλάκισης 20 ημερών που του επιβλήθηκε σήμερα θα τον αναγκάσει να απουσιάσει από προεκλογική εκστρατεία που είναι προγραμματισμένη για τις 7 Οκτωβρίου στην γενέτειρα του Πούτιν, στην Αγία Πετρούπολη, την ημέρα των γενεθλίων του ρώσου προέδρου.

«Ο γέρος Πούτιν φοβάται τόσο πολύ τις συγκεντρώσεις μας σε περιοχές που αποφάσισε να κάνει τον εαυτό του χαρούμενο με ένα μικρό δώρο για την επέτειό του», τόνισε ο Ναβάλνι με ανάρτησή του στο Twitter έπειτα από την επιβολή της ποινής.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης έχει φυλακιστεί άλλες δύο φορές φέτος, έπειτα από τη διοργάνωση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων ενάντια στη διαφθορά της κυβέρνησης.