Η (ελληνική) κρίση Brexit δεν κοιτά. Πάρα την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που βιώνουν εκατομμύρια ευρωπαίοι κάτοικοι της Βρετανίας, καθώς τα δικαιώματά τους μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ δεν έχουν ακόμη κατοχυρωθεί, χιλιάδες Ελληνες εξακολουθούν να έρχονται στη Γηραιά Αλβιώνα, κυρίως στο Λονδίνο, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Και ασφαλώς δεν είναι ο καιρός στη βρετανική πρωτεύουσα ο λόγος για τον οποίο εγκαταλείπουν την πατρίδα τους…

Σύμφωνα με τη Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία, το πρώτο εξάμηνο του 2017 περίπου 15.000 Ελληνες απέκτησαν Αριθμό Εθνικής Ασφάλισης (ΝΙΝo) που είναι απαραίτητος για να εργαστεί κανείς στη Βρετανία –περισσότεροι κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Εως το 2010, δηλαδή προ κρίσης, οι Ελληνες που έκαναν αίτηση για ΝΙΝo δεν ξεπερνούσαν τις 3.000 τον χρόνο.

Είναι εντυπωσιακό ότι η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη άνοδο από όλες της χώρες της ΕΕ στο ποσοστό των μεταναστών που «έστειλε» στη Βρετανία μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2017 μαζί με την Ιταλία και τη Βουλγαρία. Στο σύνολο της ΕΕ η αναζήτηση εργασίας από Ευρωπαίους στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 9%.

Ενας από τους Ελληνες που αναζήτησαν την τύχη τους στη Βρετανία είναι ο 26χρονος Φοίβος Φιλήντρας που εργάζεται στο πολυκατάστημα Χάροντς. «Οι πολλές ώρες εργασίας στην Ελλάδα, το χαμηλό εισόδημα και οι μηδαμινές προοπτικές εξέλιξης ήταν τα βασικότερα κίνητρα της μετοίκησης», λέει στα «ΝΕΑ». Και το Brexit; «Η σίγουρη εργασία, ο μεγάλος κοινωνικός κύκλος Ελλήνων και μη και η άριστη γνώση της γλώσσας με έκαναν να αψηφήσω το Brexit και να έρθω εδώ».

Η Ελλάδα έχει μακράν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ. Η αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό είναι για αρκετούς μονόδρομος, ιδίως σε ένα περιβάλλον όπως αυτό της Βρετανίας όπου το σύστημα κοινωνικών παροχών είναι ακόμη ιδιαιτέρως ελκυστικό. «Για πολλούς Ελληνες και Ιταλούς τα οφέλη της μετανάστευσης είναι μεγαλύτερα από το κόστος τού να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Τομάσο Φρατίνι, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και συντάκτης μιας εμπεριστατωμένης μελέτης για τους ευρωπαίους μετανάστες στη Βρετανία.

Αν κάνει κάποιος μια βόλτα στο κέντρο του Λονδίνου, είναι πλέον δύσκολο να μην ακούσει κάπου ελληνικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών, στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν σήμερα περί τους 130.000-150.000 Ελληνες. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κατά καιρούς εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψουν οι άνθρωποι αυτοί στην πατρίδα («τo brain drain να γίνει brain gain», είπε πρόσφατα). Ωστόσο, δεν φαίνεται να πείθει πολλούς. «Είναι που έρχεται η ανάπτυξη στην Ελλάδα και μας έχει πετάξει το ωστικό κύμα στην Αγγλία» έγραψε σκωπτικά ο Βασίλης Α. σε ομάδα Ελλήνων της Βρετανίας στο facebook.

Το facebook χρησιμοποιούν χιλιάδες Ελληνες και για πιο πρακτικούς λόγους: για να βρουν δουλειά. «Οδηγός, επαγγελματίας 23 χρόνια στα διπλά λεωφορεία, ψάχνω να φύγω από Ελλάδα για κάτι καλύτερο», έγραψε ο Σταύρος Τ. «Αναζητώ κατοικία στο Λονδίνο. Είμαι νοσηλευτής, χωρίς μεταφορικό μέσο και πρόκειται να μετακομίσω αρχές Νοεμβρίου» είναι το μήνυμα του Παναγιώτη Κ.

Αρκετοί εγκαταλείπουν την Ελλάδα όχι μόνο χωρίς να έχουν βρει από πριν εργασία στη Βρετανία, αλλά και χωρίς να έχουν κλείσει ραντεβού για συνεντεύξεις. «Σε 10 μέρες πάω Αγγλία. Εχετε μήπως να μου προτείνετε καμιά δουλειά;», ρωτάει ο Γιάννης Γ.