Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας, με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιεί εκ νέου την Πιονγιάνγκ ότι η λύση της διπλωματίας δεν είναι η μόνη επιλογή. «Σε περίπτωση που επέμβει ο αμερικανικός στρατός, η Βόρεια Κορέα είναι τελειωμένη», δήλωσε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή δεν είναι η πρώτη επιλογή της Ουάσιγκτον.

«Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για τη δεύτερη επιλογή μας, αν και δεν την προτιμούμε. Εάν όμως χρειαστεί, θα προβούμε στη λύση της επέμβασης» επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση σήμερα στον Λευκό Οίκο.

Λίγες ώρες αφότου αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer, συνοδευόμενα από μαχητικά, πέταξαν στον διεθνή εναέριο χώρο επάνω από τη θάλασσα ανατολικά των ακτών της Βόρειας Κορέας, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγ δήλωσε ότι η Πιονγιάνγκ διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε αντίμετρα, καταρρίπτοντας τα αμερικανικά αεροσκάφη.

Πεντάγωνο: Επιλογές στη διάθεση του αμερικανού προέδρου

Και αυτό γιατί «ο αμερικανός πρόεδρος έχει κηρύξει πόλεμο ενάντια στη χώρα του με την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ».

«Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα κατά την ομιλία που εκφώνησε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του βορειοκορεάτη υπουργού Εξωτερικών», αντέτεινε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

«Δεν έχουμε κηρύξει πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα και ειλικρινά αυτός ο ισχυρισμός είναι παράλογος», δήλωσε η Σάντερς.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα παράσχει επιλογές στον Ντόναλντ Τραμπ για να αντιμετωπίσει τη Βόρεια Κορέα, αν συνεχιστούν οι προκλητικές της ενέργειες.