Υψηλόβαθμα στελέχη του συντηρητικού κόμματος πιέζουν έντονα τον Β. Σόιμπλε να αφήσει το υπουργείο Οικονομικών και να αναλάβει πρόεδρος της Bundestag, για να βάλει την σφραγίδα του στην επόμενη Βουλή που θα περιλαμβάνει και το νεοεκλεγέν ακροδεξιό κόμμα.

Ο Β. Σόιμπλε κατέχει τη θέση του υπουργού Οικονομικών από το 2009, αλλά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένη Κυριακής, όπου οι Συντηρητικοί της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ έχασαν πολλές ψήφους από το ακροδεξιό ΑfD, υπάρχουν αμφιβολίες για τον αν θα μπορέσει να κρατήσει το πόστο του.

Το AfD εξέπληξε την περασμένη Κυριακή, καθώς κατάφερε να γίνει το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που μπαίνει στη Βουλή μετά από 50 και πλέον χρόνια.

«Δεδομένης της νέας κατάστασης στη Βουλή, ο Β. Σόιμπλε θα ήταν, από κάθε άποψη, ακριβώς εκείνο το είδος της κοινοβουλευτικής αρχής που θα μας έκανε καλό τώρα στην Reichstag», δήλωσε στο Reuters ο Armin Schuster, ειδικός σε θέματα εσωτερικής πολιτικής για τους Συντηρητικούς, αναφερόμενος στο κτίριο της γερμανικής βουλής.

Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ (CDU), αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αναλάβει ο Σόιμπλε πρόεδρος της Bundestag, είπε: «Αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό – λόγω του AfD και του κλίματος στη Βουλή».

Ο Σόιμπλε, μέλος των Συντηρητικών από το 1972, αρνείται να συζητήσει για το μέλλον του μετά τις εκλογές.