Τι θα πει στους εταίρους της στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ρωτήθηκε χθες η Ανγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Πρέπει να επισημάνω ότι μάλλον ο Μαρκ Ρούτε θα πρέπει να απαντήσει πρώτα. Διότι η Ολλανδία ακόμα δεν έχει κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, δεν είμαι εγώ η πλέον επείγουσα περίπτωση». Αν ξέρει να κάνει κάτι άριστα η Μέρκελ είναι η αποδραματοποίηση.

Για τη νέα κυβέρνηση θα μιλήσει με όλους. Ακόμη και με τους Σοσιαλδημοκράτες μολονότι ο Μάρτιν Σουλτς ανήγγειλε ότι το SPD μετά την ιστορική ήττα θα επιλέξει την αντιπολίτευση. «Ακουσα τη δήλωση του SPD, ωστόσο πρέπει να μείνουμε σε επαφή. Είναι σημαντικό να αποκτήσει η Γερμανία μία σταθερή κυβέρνηση» σημείωσε η Μέρκελ, υποδεικνύοντας στα υπόλοιπα κόμματα να σεβαστούν την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος. Οποιος πάρει την ευθύνη για νέα προσφυγή στις κάλπες θα το πληρώσει ακριβά στις εκλογές. Και αυτό εντείνει την πίεση σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα, ακόμα και στο SPD.

Ο Μάρτιν Σουλτς, ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών, φορτώνεται την ιστορική ήττα του SPD στο 20,5%. Σύμφωνα με την ανάλυση του ινστιτούτου Infratest dimap, το SPD περιορίστηκε αποκλειστικά στον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του. Εχασε 470.000 ψήφους προς το AfD, 450.000 προς το FDP, 430.000 προς την Αριστερά και 380.000 προς τους Πράσινους. Ο Σουλτς παραμένει πρόεδρος του SPD, αλλά η καρέκλα του τρίζει. Η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία ξεκίνησε με πρώτο βήμα την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι η σημαντικότερη θέση που θα έχει αυτήν την τετραετία το SPD, για την οποία ο Σουλτς πρότεινε την αριστερή Αντρέα Νάλες.

Οι Φιλελεύθεροι επανήλθαν θριαμβευτικά στην Μπούντεσταγκ με 10,7%, αλλά ο πρόεδρός τους Κρίστιαν Λίντνερ δεν καίγεται να μπει στην κυβέρνηση της Μέρκελ μετά την πανωλεθρία της προηγούμενης συγκυβέρνησης που τους οδήγησε το 2013 εκτός Βουλής. «Είναι η πρώτη φορά από το 1919 που το ιστορικό κόμμα SPD βάζει το κομματικό συμφέρον πάνω από την ευθύνη για τη χώρα», σχολίαζε χθες. Γκρινιάζει, επειδή στενεύουν τα περιθώρια των δικών του ελιγμών στη διαπραγμάτευση με τη Μέρκελ. Θέλει αλλαγή ρότας στην πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, από τη φορολογία και την παιδεία μέχρι την πολιτική για την Ευρώπη.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για τη διαπραγμάτευση συμμετοχής στην κυβέρνηση», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Ετζντεμιρ τους δημοσιογράφους χθες στο Βερολίνο. Οι Πράσινοι έχουν «τεχνογνωσία» κυβερνήσεων συνεργασίας και με τον πρώτο πράσινο πρωθυπουργό στη Βάδη – Βυρτεμβέργη. Θα εστιάσουν σε τρεις άξονες τη διαπραγμάτευση κυβερνητικής συμφωνίας με τη Μέρκελ και τους Φιλελεύθερους: την προστασία του περιβάλλοντος, την Ευρώπη και την κοινωνική δικαιοσύνη.