Εν μέσω σθεναρών αντιθέσεων και αναβρασμού, ουρές σχηματίστηκαν στα εκλογικά κέντρα του Ιρακινού Κουρδιστάν για εγκριθεί το «ναι» απέναντι στην ανεξαρτησία.

Το ποσοστό συμμετοχής πλησίασε το 80%, δέκα ημέρες αφότου διεξήχθη η πρώτη, έπειτα από δύο χρόνια, συνεδρίαση τού Ιρακινού Κουρδιστάν όπου εγκρίθηκε ομόφωνα η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από το Ιράκ.

Παράνομο έχει χαρακτηρίσει η Τουρκία το δημοψήφισμα ζητώντας την ακύρωσή του. Κατέβασε από τον πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών TurkSat το κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο Rudaw, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος της τουρκικής ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας, στην πρώτη αντίδραση της Άγκυρας απέναντι στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Η Άγκυρα έχει δεσμευτεί ότι θα προβεί σε μέτρα εναντίον των Κούρδων αν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης διεξαχθεί.

Ανάμεσα στα μέτρα είναι η διακοπή μεταφοράς πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ μέσα από την Τουρκία σε διεθνείς αγορές.

Αξιωματούχος της τουρκικής ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας δήλωσε ότι το Rudaw αφαιρέθηκε από τον πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών, χωρίς το κανάλι να είχε λάβει κάποια ειδοποίηση.

«Ακούσαμε για την απόφαση από τα μέσα ενημέρωσης. Το TurkSat δεν μας έχει ειδοποιήσει ακόμη. Οπότε εξακολουθούμε να εκπέμπουμε πρόγραμμα, αλλά η μετάδοση μπορεί να διακοπεί όταν μας ειδοποιήσουνε», τόνισε αξιωματούχος του κουρδικού τηλεοπτικού σταθμού στο Reuters.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (MGK) είχε ζητήσει από τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν να ακυρώσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, κρίνοντας το «παράνομο και απαράδεκτο», διαμηνύοντας παράλληλα ότι «αν το δημοψήφισμα διεξαχθεί, η Τουρκία θα υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αντιταχθεί σθεναρά στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν.

Προβαίνοντας σε τοποθέτηση εναντίον της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ είχε τονίσει:

«Οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στο δημοψήφισμα της ιρακινής Κυβέρνησης της Περιφέρειας του Κουρδιστάν για την ανεξαρτησία, που έχει προγραμματιστεί για την 25η Σεπτεμβρίου».