Την πρόθεση του να προχωρήσει σε διάλυση της κάτω Βουλής του ιαπωνικού Κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ανακοίνωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ζητώντας μία νέα λαϊκή εντολή με στόχο να ξεπεραστεί «μια εθνική κρίση».

Όπως δήλωσε ο Σ. Αμπε χρειάζεται μια νέα εντολή για να διαθέσει μέρος των εσόδων από μια σχεδιαζόμενη μελλοντική αύξηση φόρων σε κοινωνικές δαπάνες όπως η παιδεία, ενώ επιδιώκει στήριξη προς τη σκληρή στάση της χώρας απέναντι στις πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.

«Θα διαλύσω την κάτω βουλή στις 28 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Άμπε σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ήσσονος εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού Κομέιτο, ο Νατσούο Γιαμαγκούτσι, δήλωσε ότι εκτιμά πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 22 Οκτωβρίου.

Η απόφαση θεωρείται εν πολλοίς ότι έχει στόχο να εκμεταλλευθεί τα προσφάτως βελτιωθέντα ποσοστά στήριξης του Αμπε και την αποδιοργάνωση της αντιπολίτευσης.

Ο Αμπε, του οποίου τα ποσοστά έχουν αυξηθεί στο περίπου 50% από το περίπου 30% τον Ιούλιο, στοιχηματίζει ότι το κυβερνητικό του μπλοκ μπορεί να διατηρήσει την πλειοψηφία στην κάτω βουλή ακόμα κι αν χάσει τα δύο τρίτα της «σούπερ πλειοψηφίας» που χρειάζεται για να πετύχει τον μακρόχρονο στόχο του να αναθεωρήσει το ειρηνευτικό Σύνταγμα της χώρας προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο στρατιωτικός της ρόλος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση το σαββατοκύριακο από την οικονομική εφημερίδα Nikkei, το 44% των ψηφοφόρων σκοπεύει να ψηφίσει το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του Αμπε έναντι 8% για το βασικό αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα και άλλο 8% για το νέο κόμμα που ιδρύθηκε από την δημοφιλή κυβερνήτη του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε. Έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Kyodo, έδειξε ότι το LDP συγκεντρώνει ποσοστό στήριξη 27,7% και το 42,2% των ψηφοφορων είναι αναποφάσιστοι.

Η εικόνα του Αμπε ως ισχυρού ηγέτη έχει ενισχύσει τα ποσοστά του εν μέσω κλιμακούμενης έντασης για τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας και επισκιάζει την κριτική της αντιπολίτευσης σε βάρος του πρωθυπουργού για ύποπτα σκάνδαλα ευνοιοκρατίας που έχουν διαβρώσει τη δημοτικότητά του.

Κάποιοι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο Άμπε κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα πολιτικό κενό σε μια περίοδο κατά την οποία κλιμακώνεται η γεωπολιτική ένταση για τη Βόρεια Κορέα. Και δεδομένων των απροσδόκητων αποτελεσμάτων σε άλλες μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες, οι πολιτικοί αναλυτές δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο μιας «άσχημης έκπληξης» για τον Ιάπωνα ηγέτη.

«Το μεγάλο στοίχημα του Αμπε μπορεί να φέρει μια μεγάλη έκπληξη», δήλωσε ο βετεράνος ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής Μινόρου Μορίτα.

Σύμφωνα με πηγές, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας ο Αμπε θα υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει με τη σχεδιαζόμενη αύξηση του εθνικού φόρου επί των πωλήσεων στο 10% από το 8% το 2019 αλλά θα αυξήσει το ποσοστό των εσόδων που δαπανώνται για την παιδική μέριμνα και την παιδεία. Ο Αμπε ζήτησε σήμερα από το υπουργικό του συμβουλίου να δημιουργήσει ένα οικονομικό πακέτο ύψους 2 τρισεκ. γεν (17,8 δισεκ. δολαρίων) έως τα τέλη του έτους εστιασμένο στην παιδική μέριμνα και την παιδεία και ενθαρρύνοντας τις επιχειρηματικές επενδύσεις και διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία.