Αισιόδοξη για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης εμφανίστηκε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, απορρίπτοντας τη συζήτηση για κυβέρνηση μειοψηφίας.

Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στον «Κύκλο του Βερολίνου» ή «Κύκλο των Ελεφάντων», την τηλεοπτική συζήτηση που διοργανώνεται μετά τις εκλογές με τους επικεφαλής των κομμάτων και έχει πάρει το όνομά της από το πολιτικό βάρος των συμμετεχόντων, ενώ μεταδίδεται απευθείας από το ZDF και το ARD, η Ανγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι το γερμανικό κοινοβουλευτικό σύστημα διαφέρει από εκείνο χωρών με παράδοση σε κυβερνήσεις μειοψηφίας και δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται για ποιον λόγο πρέπει ήδη να κάνει τέτοια επιλογή.

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η Γερμανία, εκτός από όλα τα θετικά της, έχει να επιλύσει και πολλά θέματα του μέλλοντος. «Εχω τη βούληση να καταλήξουμε σε σταθερή κυβέρνηση», τόνισε και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα υποδεικνύει πως μεγάλο μέρος των πολιτών έδωσε την εντολή στο κόμμα της να ασχοληθεί με τα προβλήματα της χώρας.

«Θα ευχόμασταν καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά και πάλι λάβαμε σαφή εντολή κι εγώ βλέπω αυτήν την εντολή, να ασχοληθώ προπάντων με το μέλλον», δήλωσε η κ. Μέρκελ και, όταν ρωτήθηκε αν είναι αισιόδοξη για το ότι η Γερμανία θα έχει σταθερή κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα, απάντησε: «Είμαι γενικά πάντα αισιόδοξη, αλλά και πέρα από αυτό, εδώ και πολλά χρόνια ακολουθώ το μότο, ‘η ισχύς βρίσκεται στην ηρεμία’».

Η Μέρκελ ανέλαβε την ευθύνη

Η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι έχει λάβει υπόψη της την απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να μην συμμετάσχουν σε έναν μεγάλο συνασπισμό, όμως πρόσθεσε ότι θα το ξανασυζητήσουν σήμερα.

Για το εκλογικό αποτέλεσμα, δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη μείωση του ποσοστού του κόμματός της, η οποία, όπως είπε, οφείλεται κυρίως στη μεταναστευτική πολιτική που ακολούθησε.

«Είμαι η καγκελάριος της Γερμανίας και άρα πάντα φέρω την ευθύνη», είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν κατάλληλες εναλλακτικές το 2015 στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης και επέμεινε ότι η πολιτική της των ανοικτών θυρών ήταν σωστή.

Παρόλα αυτά παραδέχθηκε ότι οι πολίτες έχουν ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. «Εχουμε δουλειά μπροστά μας», υπογράμμισε.

«Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη» των σημερινών εκλογών, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, απευθυνόμενος στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τελικά θα σχηματιστεί ο λεγόμενος συνασπισμός «Τζαμάικα» (από τα χρώματα των τριών κομμάτων που θα την απαρτίζουν, Χριστιανοδημοκράτες, Ελεύθεροι Δημοκράτες και Πράσινοι), ενώ τόνισε ότι η θέση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι στην αντιπολίτευση.

Ωστόσο προειδοποίησε τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων πως η Μέρκελ «θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στη καγκελαρία».

«Θα σας δώσει ό,τι ζητήσετε για να μείνει στην καγκελαρία»

Απευθυνόμενος στους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους ο Σουλτς τόνισε ότι η γερμανίδα καγκελάριος «θα σας δώσει ό,τι ζητήσετε, αν μπορέσει να μείνει στην καγκελαρία».

Κριτική στον Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς, για τη δήλωσή του ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό, άσκησε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί κανείς να αποκλείει εκ προοιμίου κάτι τέτοιο, αλλά η απόφαση θα πρέπει να βασίζεται στην ουσία των προγραμμάτων. «Εχουμε όλοι ευθύνη», είπε.

Η επικεφαλής της λίστας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρτ δήλωσε ότι η ισχυρότερη Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν προτεραιότητες για το κόμμα της και θα δει εάν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.