Οι κάλπες για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας στήνονται σήμερα στο ιρακινό Κουρδιστάν, ενώ ολόγυρα έχει συγκεντρωθεί μεγάλη δύναμη πυρός, με το Ιράν και την Τουρκία να πραγματοποιούν σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων στρατιωτικά γυμνάσια και την κυβέρνηση της Βαγδάτης να απειλεί με επέμβαση. Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση του Ιράκ που αντιδρά στην πραγματοποίηση του σημερινού δημοψηφίσματος, αλλά και οι δύο γειτονικές χώρες, το Ιράν και η Τουρκία, καθώς φοβούνται πως η κίνηση των ιρακινών Κούρδων για ανεξαρτησία θα αναζωπυρώσει τις αποσχιστικές διαθέσεις των μεγάλων κουρδικών πληθυσμών που ζουν και στις δικές τους χώρες.

Η τοπική κυβέρνηση των Κούρδων του Βόρειου Ιράκ και ο πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί αντιστέκεται τον τελευταίο καιρό στις έντονες πιέσεις του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας για αναβολή του δημοψηφίσματος λόγω φόβων ότι μπορεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ευρύτερη περιοχή. Ακόμα και χθες, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Μπαρζανί επανέλαβε: «Οδεύουμε προς το δημοψήφισμα. Μόνο μέσω της ανεξαρτησίας μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας». Ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν τόνισε πως «δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουμε στη Βαγδάτη για να επαναδιαπραγματευθούμε την αποτυχημένη συνεργασία», χαρακτηρίζοντας το Ιράκ «θεοκρατικό και όχι δημοκρατικό κράτος όπως φανταζόμασταν ότι θα γίνει μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν το 2003».

Παρ’ όλα αυτά, ανέφερε ότι οι Κούρδοι του Ιράκ ζητούν να ξεκινήσουν συζητήσεις με την κεντρική κυβέρνηση της χώρας, της οποίας ηγούνται οι σιίτες, προκειμένου να εφαρμοσθεί το «ναι» που αναμένεται να κερδίσει στο σημερινό δημοψήφισμα, ακόμα και εάν χρειαστούν δύο ή περισσότερα χρόνια. Ο Μπαρζανί πρόσθεσε ότι οι Κούρδοι του Ιράκ θα σεβαστούν το διεθνές δίκαιο που αφορά τα σύνορα, σε μια αναφορά προς τις γειτονικές χώρες που ανησυχούν ιδιαίτερα. Μάλιστα ανέφερε πως «θα αναζητήσουμε καλές σχέσεις με το Ιράν και την Τουρκία, ακόμα και εάν αυτοί δεν ανταποκριθούν». Τέλος, τόνισε πως έχουν δοθεί οδηγίες στους κούρδους μαχητές να μην ανταποκριθούν σε προκλήσεις στην περιοχή του Κιρκούκ στη διάρκεια της σημερινής ψηφοφορίας. Το Κιρκούκ, μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαια, διεκδικούν και οι Κούρδοι και η ιρακινή κυβέρνηση και αναμένεται η ένταση εκεί να κλιμακωθεί.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι Τούρκοι, οι οποίοι έχουν μεταφέρει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με το Βόρειο Ιράκ και πραγματοποιούν εκεί στρατιωτικά γυμνάσια, βομβάρδισαν περιοχές του Βόρειου Ιράκ όπου δουν αντάρτες του ΡΚΚ, της οργάνωσης των Κούρδων της Τουρκίας. Μάλιστα, το τουρκικό Κοινοβούλιο παρέτεινε έναν χρόνο την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας. «Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί ποτέ οποιαδήποτε αλλαγή στα σύνορα ή στην κατάσταση που επικρατεί στα νότια σύνορα» τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Το Ιράν, από την πλευρά του, σταμάτησε όλες τις πτήσεις από και προς τις κουρδικές περιοχές του Βόρειου Ιράκ χθες ως αντίποινα για το δημοψήφισμα και έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης της Βαγδάτης με την οποία συνεργάζεται. Τα ιρανικά στρατιωτικά γυμνάσια γίνονται στη συνοριακή περιοχή Οσναβιέ, μια περιοχή στην οποία οι συγκρούσεις με τους ιρανούς Κούρδους που έχουν τις βάσεις τους στο Ιράκ είναι συχνές.

Την αντίθεσή της στο δημοψήφισμα των Κούρδων για ανεξαρτησία έχει εκφράσει επανειλημένα τον τελευταίο καιρό και η Ουάσιγκτον, που θεωρεί ότι θα επηρεαστούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, προσπάθειες στις οποίες έχουν πρωτοστατήσει οι κούρδοι μαχητές πεσμεργκά.

Δηλώνουν έτοιμοι για συνομιλίες

«Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με τη Βαγδάτη μετά τις 25 Σεπτεμβρίου», είναι το μήνυμα που φαίνεται να μετέφερε χθες στην ιρακινή κυβέρνηση, αντιπροσωπεία των Κούρδων του Βόρειου Ιράκ, θέλοντας να τονίσουν ότι το σημερινό δημοψήφισμα γίνεται για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τη Βαγδάτη που δεν θέλει να δει τον κατακερματισμό της χώρας