Ο σεισμός τον οποίο κατέγραψαν τα γεωδυναμικά ινστιτούτα της Κίνας, της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ το απόγευμα του Σαββάτου, κάπου 19 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Πουνγκιέ-ρι, του σημείου όπου πραγματοποιεί τις υπόγειες πυρηνικές δοκιμές της η Πιονγκγιάνγκ, ήταν μικρός: 3 έως 3,5 βαθμούς τον υπολόγισαν. Σε συνδυασμό ωστόσο με την αρχική εκτίμηση των κινέζων σεισμολόγων πως «οφείλεται πιθανώς σε έκρηξη», ήταν αρκετός για να στείλει ωστικά κύματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι σεισμολόγοι θεωρούν τελικά πιθανότερο να επρόκειτο για μετασεισμό λόγω της δοκιμής βόμβας υδρογόνου που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα στην περιοχή στις 3 Σεπτεμβρίου. Ομως με την πολεμική ρητορική μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ να κλιμακώνεται σταθερά, ο πλανήτης κρατάει την ανάσα του.

«Ανισόρροπο», «μεγαλομανή», «γκάνγκστερ», «πρόεδρο του Κακού» και άλλα πολλά αποκάλεσε το Σάββατο το βράδυ από το βήμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Ντόναλντ Τραμπ ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο, διακηρύσσοντας πως μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού προέδρου (ο οποίος αποκάλεσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν «πυραυλάνθρωπο σε αποστολή αυτοκτονίας» και απείλησε με «απόλυτη καταστροφή» τη Βόρεια Κορέα) μια πυραυλική επίθεση της Πιονγκγιάνγκ εναντίον των ΗΠΑ είναι «αναπόφευκτη». Λίγες ώρες νωρίτερα, η Ουάσιγκτον είχε ενισχύσει τις δικές της λεκτικές απειλές με μια επίδειξη δύναμης: αμερικανικά βομβαρδιστικά πέταξαν κοντά στις ακτές της Βόρειας Κορέας, «βορειότερα της αποστρατικοποιημένης ζώνης από ό,τι έχουν πετάξει ποτέ αμερικανικά αεροσκάφη από τις αρχές του 21ου αιώνα», ώστε να στείλουν στην Πιονγκγιάνγκ ένα «σαφές μήνυμα»: «Ο πρόεδρος διαθέτει πολλές στρατιωτικές εναλλακτικές επιλογές προκειμένου να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή» διευκρίνισε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Η Βόρεια Κορέα απείλησε την Πέμπτη αυτόν που ο Κιμ αποκάλεσε «ανισόρροπο αμερικανό γεροξεκούτη» ότι θα προχωρήσει σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο Τραμπ προειδοποίησε το βράδυ του Σαββάτου, μετά την ομιλία του βορειοκορεάτη υπουργού Εξωτερικών στον ΟΗΕ, πως αυτός και ο Κιμ «δεν θα είναι εδώ γύρω για πολύ ακόμα». «Ο πρόεδρος δεν θέλει έναν πυρηνικό πόλεμο και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να διασφαλίσουμε πως αυτό δεν θα συμβεί» προσπάθησε χθες να ρίξει τους τόνους ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνούτσιν. Την ίδια ώρα, έφταναν από την Πιονγκγιάνγκ πληροφορίες για μια γιγαντιαία αντιαμερικανική διαδήλωση, με τη συμμετοχή περισσότερων από 100.000 ανθρώπους. Μέρα με τη μέρα, προειδοποιούν αναλυτές, αυξάνεται ο κίνδυνος ενός εσφαλμένου υπολογισμού, από τη μία ή την άλλη πλευρά, που θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες.