Οι επικεφαλής των ακροδεξιών κομμάτων της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, και της Ολλανδίας, Γκέερτ Βίλντερς, συνεχάρησαν την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) για το αποτέλεσμα που έφερε στις βουλευτικές εκλογές.

«Μπράβο στους συμμάχους μας του AfD για αυτό το ιστορικό ποσοστό! Είναι ακόμη ένα σημάδι ότι οι πολίτες της Ευρώπης ξυπνούν», έγραψε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN) Μαρίν Λεπέν στον λογαριασμό της στο Twitter.

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα AfD συγκέντρωσε το 13,1% με 13,2% των ψήφων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, και αναμένεται να έχει περίπου 90 έδρες στο κοινοβούλιο, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι η τρίτη δύναμη στη Μπούντεσταγκ.

«Δεν είμαστε ισλαμικά κράτη»

«Συγχαίρω την @Φράουκε Πέτρι (συμπρόεδρο του AfD) και το @AfD», επισήμανε ο Βίλντερς, επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV), επίσης στο Twitter, προτού δημοσιεύσει φωτογραφία του ιδίου μαζί με τη Λεπέν και την Πέτρι.

«Το PVV είναι δεύτερο στην Ολλανδία, το FN είναι δεύτερο στη Γαλλία, το FPO (το ακροδεξιό κόμμα) είναι δεύτερο στην Αυστρία, το AfD είναι τρίτο στη Γερμανία. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Δεν είμαστε ισλαμικά κράτη», τόνισε.

Το PVV κέρδισε 20 έδρες στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Η Λεπέν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Μάιο του 2017 και ηττήθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν.