Εκλεισαν οι κάλπες για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία.

Tο πρώτο exit poll δείχνει νίκη της Χριστιανικής Ένωσης με 32,5% που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη δημόσια γερμανική τηλεόραση, μόλις έκλεισαν οι κάλπες. Ακολουθεί το SPD με 20%, ενώ στην τρίτη θέση κατατάσσεται το ακροδεξιό κόμμα AfD με ποσοστό 13,5%.

Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με ποσοστό 10,5%, οι Πράσινοι με 9,5% και η Αριστερά (Die Linke) με 9%.

Το εθνικιστικό λαϊκιστικό κόμμα της γερμανικής δεξιάς Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) καταγράφει Ιστορικό εκλογικό σκορ σύμφωνα με το exit poll.

Στο 75,6% η συμμετοχή

Η συμμετοχή ήταν υψηλότερη από εκείνη του 2013. Σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, άγγιξε το 75,6%, ενώ το 2013 ήταν 71,5%.

Η τελευταία εκτίμηση του ARD δείχνει το Die Linke να βρίσκεται στο 8,9% μαζί με τους Πράσινους. Βάσει των πιο πρόσφατων εκτιμήσεων το CDU/CSU συγκεντρώνει το 32,9%, το SPD 20,8%, το AfD 13,1% και το FDP 10,5%.

Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με τη γερμανική τηλεόραση.

Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε μετά το σημερινό ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του.

Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, συμπρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), δεσμεύθηκε σήμερα «να αλλάξει αυτή τη χώρα» μετά την ιστορική νίκη που κατέγραψε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις, συγκεντρώνει το 13,5%.

AfD:«Θα τους κυνηγήσουμε

«Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (…) Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας».

Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, στέλεχος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας (CSU) δήλωσε ότι «για το σύνολο των μελών της κυβέρνησης η σημερινή βραδιά αποτελεί μία μεγάλη απογοήτευση».

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε, δια του Μάρτιν Σουλτς ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε έναν μεγάλο συνασπισμό με τους συντηρητικούς της Ανγκελα Μέρκελ και θα προτιμήσει να περάσει στην αντιπολίτευση.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και περίπου 61,8 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες κλήθηκαν να εκλέξουν το 19ο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο τους.