«Η Ισπανία ανέστειλε την αυτοδιάθεση της Καταλωνίας και επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» κατήγγειλε ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας Κάρλες Πουιγκντεμόντ, αναφερόμενος στην επιδρομή των ισπανικών Αρχών στα γραφεία της περιφερειακής κυβέρνησης, τη σύλληψη τουλάχιστον 14 αξιωματούχων και την κατάσχεση μερικών εκατομμυρίων ψηφοδελτίων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία των καταλανών πολιτών δεν τάσσεται υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία (43%), θέλει όμως την ευκαιρία να εκφραστεί στις κάλπες (70%). Μετά τις κινήσεις αυτές της κυβέρνησης Ραχόι, οι αυτονομιστές παραδέχονται ότι υπέστησαν αποφασιστικό πλήγμα στην επιμελητειακή οργάνωση του δημοψηφίσματος. «Είναι προφανές ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό τις συνθήκες που θα επιθυμούσαμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας, «καθώς θα θέλαμε όλοι πολίτες να μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς να συλλαμβάνονται. Ηδη περισσότεροι από 700 δήμαρχοι πόλεων της Καταλωνίας έχουν κληθεί να καταθέσουν και μπορεί να υποστούν διώξεις επειδή έχουν εκδηλώσει την υποστήριξή τους στη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο κήρυξε παράνομο το δημοψήφισμα, μια και το Σύνταγμα προβλέπει πως η χώρα είναι αδιαίρετη. «Το διακύβευμα σήμερα δεν είναι η ανεξαρτησία της Καταλωνίας αλλά η δημοκρατία στην Ισπανία και στην ΕΕ» τονίζει ο Πουιγκντεμόντ. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, προσπαθούν να τηρήσουν αποστάσεις, λέγοντας ότι οι Καταλανοί έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν, όμως μια ανεξάρτητη Καταλωνία δεν θα έχει αυτομάτως θέση στην Ευρώπη.

Ολα αυτά όμως δεν πτοούν δεκάδες χιλιάδες Καταλανούς που διαδηλώνουν πλέον καθημερινά στο κέντρο της Βαρκελώνης και άλλων πόλεων. Η ισπανική κυβέρνηση έχει στείλει 5.000 αστυνομικούς στην καταλανική κυβέρνηση – διαμένουν σε δύο κρουαζιερόπλοια και θα κληθούν σε υπηρεσία, εάν χρειαστεί. Η κόντρα Βαρκελώνης – Μαδρίτης ανησυχεί τους Ευρωπαίους και παρακολουθείται στενά από τη σκωτσέζικη κυβέρνηση που είχε κάνει το 2014 τη δική της (αποτυχημένη) απόπειρα ανεξαρτησίας μέσω δημοψηφίσματος.