«Αυτό που έκανε η Μπαρτσελόνα είναι σωστό και λογικό. Σε μας οι ποδοσφαιριστές δεν σκέφτονται μόνο τα δικά τους». Καταλανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, μέγας λάτρης του ποδοσφαίρου, ο Ενρίκ Γκονζάλες δεν κρύβει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ομάδα του, παγκόσμιο σύμβολο της Καταλωνίας, πήρε ανοικτά θέση υπέρ του Καταλανών σε αυτές τις δύσκολες ώρες: «Παραμένοντας πιστή στην ιστορική της δέσμευση για την υπεράσπιση του έθνους, αλλά και πιστή στη δημοκρατία, την ελευθερία της έκφρασης και την αυτοδιάθεση, η Μπαρτσελόνα καταδικάζει κάθε πράξη που στέκεται εμπόδιο στην ελεύθερη άσκηση αυτών των δικαιωμάτων» λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

Για τον Ενρίκ Γκονζάλες η σαφής αυτή θέση θα έχει αρνητική υποδοχή στην υπόλοιπη Ισπανία. Αλλά εκτός ισπανικών συνόρων, προσθέτει, θα γίνει καλύτερα κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος. «Γιατί εγώ πιστεύω ότι πολλοί στον κόσμο δεν έχουν καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει». Και τι συμβαίνει; Ο καταλανός συγγραφέας απαντά ότι η λογική τού υπαγορεύει πως «ο νόμος είναι νόμος και χωρίς αυτόν δεν είμαστε τίποτα». Είναι η ίδια λογική που του λέει ότι το κίνημα της ανεξαρτησίας πρέπει να υπακούσει στους νόμους. Από την άλλη μεριά όμως υπάρχει και μια καρδιά. Που εξεγείρεται όταν βλέπει την ισπανική αστυνομία να εισβάλλει με τον τρόπο που εισβάλλει σε κυβερνητικά κτίρια: «Είναι μια σκηνή τρομακτική, μια σκηνή που σε κάνει να ανατριχιάζεις, κάτι εξαιρετικά σοβαρό, κάτι απαράδεκτο».

Κι έπειτα η καρδιά του τού θυμίζει ότι η πατρίδα του δεν είναι η Ισπανία αλλά η Καταλωνία. Αλλά και πάλι η λογική τού λέει ότι είναι λάθος να χαρακτηρίζει κανείς «καθεστώς Φράνκο» τον τρόπο που αντιδρά η κεντρική κυβέρνηση. Η ίδια λογική τού λέει ότι το δημοψήφισμα δεν είναι παρά ένα πρελούδιο. «Φοβάμαι πως είναι μόνο η αρχή. Η Ισπανία διατρέχει έναν τεράστιο κίνδυνο. Πρέπει όμως να πω στους οπαδούς της ανεξαρτησίας ότι δεν φτάνει το 48% για να ανεξαρτητοποιηθεί η Καταλωνία από την Ισπανία, δεν φτάνει ούτε το 50%. Το πρώτο πράγμα που φοβάμαι είναι ότι μπορεί να έχουμε νεκρούς. Κι έπειτα φοβάμαι ότι αυτή η ρήξη δεν θα έχει γιατρειά. Φοβάμαι ότι για τουλάχιστον μια γενιά δεν θα μιλάμε μεταξύ μας. Ο διχασμός είναι βαθύς σε κάθε καταλανική οικογένεια ξεκινώντας από τη δική μου. Διχασμένος είμαι ακόμη κι εγώ ο ίδιος».

Στο βάθος, λέει ακόμη ο Ενρίκ Γκονζάλες, οι Καταλανοί είναι ένας λαός που αυτοθυματοποιείται. «Αυτή τη στιγμή νιώθουμε ότι μας έχει επιτεθεί η υπόλοιπη Ισπανία. Πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι τίποτε δεν μπορεί να αποδυναμώσει την επιθυμία για ανεξαρτησία. Είτε αρέσει αυτό είτε όχι».

Ο ίδιος δεν μπορεί να απαντήσει εάν του αρέσει ή όχι. Κι αφήνει ένα τελευταίο σχόλιο για το γεγονός ότι ο Καταλανός Πικέ, ένα από τα αστέρια της Μπαρτσελόνα, έγινε στόχος αποδοκιμασιών στο στάδιο της Μαδρίτης. «Ο Πικέ είχε το θάρρος να ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος» λέει. «Εγώ δεν τον συμπαθώ γιατί είναι οπαδός της Εσπανιόλ και όχι της Μπαρτσελόνα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Ας πούμε ότι εκείνες οι αποδοκιμασίες έδωσαν στον υπόλοιπο κόσμο να καταλάβει πόσο βαθύ είναι το ρήγμα ανάμεσα στην Καταλωνία και τη Μαδρίτη».