Ο Πολ Μάναφορτ, ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, είχε προσφερθεί να ενημερώνει κατ’ ιδίαν ρώσο δισεκατομμυριούχο, ο οποίος θεωρείται πως διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ, δύο εβδομάδες πριν ο Τραμπ αποδεχθεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, έγραψε την Τετάρτη η εφημερίδα Washington Post.

«Εάν χρειάζεται κατ’ ιδίαν ενημερώσεις μπορούμε να το φροντίσουμε», έγραψε ο Μάναφορτ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχε στείλει σε ξένο ενδιάμεσο μεταξύ του ιδίου και του Αλέγκ Ντεριπάσκα, έγραψε η Ποστ, επικαλούμενη πηγή ενήμερη του θέματος. Η εφημερίδα γράφει πως έχουν περιέλθει σε γνώση της τμήματα του μηνύματος του Μάναφορτ, το οποίο είχε σταλεί την 7η Ιουλίου 2016.

Ο Μάναφορτ εξεμάνη την Τρίτη για τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι επικοινωνίες του παρακολουθούνταν επί σειρά ετών από τις ομοσπονδιακές αρχές, βάσει μυστικών ενταλμάτων δυνάμει του νόμου περί κατασκοπείας (FISA). Εκπρόσωπός του δημοσιοποίησε ανακοίνωση στην οποία διατυπώθηκε η απαίτηση να διεξαχθεί έρευνα για τις διαρροές και υπονοήθηκε ότι η παρακολούθησή του είχε πολιτικά κίνητρα.

Στο στόχαστρο του ειδικού ανακριτή

Ο Πολ Μάναφορτ φέρεται να βρίσκεται μεταξύ άλλων προσώπων στο στόχαστρο του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος ερευνά τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016.

Εκπρόσωπος του πρώην στενού συνεργάτη του Τραμπ τόνισε πως, εάν τα δημοσιεύματα του τηλεοπτικού δικτύου CNN και της εφημερίδας New York Times αληθεύουν, «είναι ποινικό αδίκημα η αποκάλυψη εντάλματος δυνάμει του FISA» και θα πρέπει «να διεξαχθεί αμέσως έρευνα για αυτές τις διαρροές», από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Δια του εκπροσώπου του, ο Μάναφορτ κάλεσε επίσης το υπουργείο Δικαιοσύνης να «εξετάσει τα κίνητρα πίσω από την προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να παρακολουθεί πολιτικό της αντίπαλο».