Δέκα ημέρες πριν το προγραμματισμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας που είχε χαρακτηρισθεί «παράνομο» από το Συνταγματικό Δικαστήριο, η κυβέρνηση της Ισπανίας υλοποίησε τις απειλές της ότι θα το παρεμποδίσει πάση θυσία. Αστυνομικοί εισέβαλαν στα γραφεία της τοπικής κυβέρνησης και συνέλαβαν 12 αξιωματούχους –μία κίνηση η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο της Καταλωνίας σημαίνει πως ουσιαστικά η Μαδρίτη κατήργησε την εξουσία του.

«Η ισπανική κυβέρνηση κατήργησε ντε φάκτο την αυτονομία της Καταλωνίας και επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης» δήλωσε ο πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής Κάρλες Πουιγκμόντ μετά τις συλλήψεις κατηγορώντας την κυβέρνηση Μαριάνο Ραχόι για «ολοκληρωτισμό» και παραβίαση «θεμελιωδών δικαιωμάτων». Κάλεσε τους Καταλανούς να συρρεύσουν μαζικά στις κάλπες την 1η Οκτωβρίου δείχνοντας αποφασισμένος να προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Οι άνδρες της ισπανικής Εθνοφυλακής συνέλαβαν μεταξύ άλλων τον Τζουζέπ Μαρί Τζοβέ Λιαδό, δεξί χέρι του αντιπροέδρου της Καταλωνίας Οριόλ Τζουνκέρας και τον γ.γ. του Συμβουλίου Οικονομικών Λουίς Σαλβάδο. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στο Συμβούλιο Οικονομικών και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων καθώς και στο Μέγαρο της Τζενεραλιτάτ (τοπική κυβέρνηση) για τον εντοπισμό εγγράφων και στοιχείων που σχετίζονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά και για να εφαρμοσθεί η απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης να θέσει υπό τον έλεγχό της τα οικονομικά της Καταλωνίας σε μία προσπάθεια να αναστείλει το δημοψήφισμα.

Η είδηση για την εισβολή της Εθνοφυλακής προκάλεσε αναστάτωση και μέσα στο Κοινοβούλιο στη Μαδρίτη όπου εκείνη την ώρα συνεδρίαζε η Ολομέλεια για τον κυβερνητικό έλεγχο. Οι βουλευτές του καταλανικού κόμματος ERC, που συμμετέχει στην τοπική κυβέρνηση, εγκατέλειψαν το κτίριο της Βουλής όταν ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ρουφιάν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι «να πάρει τα βρωμόχερά του από την Καταλωνία».

Αλλά και ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας εγκάλεσε την κυβέρνηση, τονίζοντας πως είναι «ντροπή» για την Ισπανία να έχει «πολιτικούς κρατούμενους» και ζήτησε να αναζητηθεί λύση «με σωφροσύνη και διάλογο» μέσα από την πρόταση του κόμματός του να συσταθεί μια εθνοσυνέλευση για το Καταλανικό.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ραχόι υπεραμύνθηκε της πολιτικής του απέναντι στην Καταλωνία, τονίζοντας «πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη απάντηση από αυτή που εφαρμόζουμε». Τόνισε πως τα μέτρα λαμβάνονται «με λογική, μετριοπάθεια και αναλογικότητα».

Υπό τις εντολές της κυβέρνησης της Μαδρίτης, άνδρες της Guardia Civil έχουν πραγματοποιήσει τις τελευταίες ημέρες εφόδους σε τυπογραφεία, γραφεία εφημερίδων και εταιρειών που κάνουν ταχυδρομικές παραδόσεις, αναζητώντας φυλλάδια και οδηγίες για την ψηφοφορία της 1ης Οκτωβρίου, καθώς και ψηφοδέλτια και κάλπες. Χθες, κατασχέθηκαν από την αστυνομία 10 εκατομμύρια ψηφοδέλτια, ταμπέλες για εκλογικά κέντρα και έγγραφα που αφορούσαν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, καθώς και μια λίστα με ονόματα καταλανών ψηφοφόρων. Επίσης κατασχέθηκαν περισσότεροι από 45.000 φάκελοι τους οποίους η καταλανική κυβέρνηση είχε σκοπό να ταχυδρομήσει σε πολίτες, καλώντας τους να πάρουν μέρος στο δημοψήφισμα.

Χθες προσήλθαν και στο δικαστήριο οι πρώτοι από τους περισσότερους από 700 δημάρχους της Καταλωνίας που έχουν δηλώσει δημοσίως ότι θα υποστηρίξουν με κάθε μέσο τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας την 1η Οκτωβρίου. Το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας ανέλαβε την διαχείριση όλων των οικονομικών ζητημάτων της Καταλωνίας προκειμένου να αποτρέψει τη χρήση κρατικών κονδυλίων για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος.

Υπέρ του δημοψηφίσματος και η Μπάρτσα

Με συνθήματα «Να φύγουν οι δυνάμεις κατοχής», «Πού είναι η Ευρώπη;» και «Ψηφίζουμε για να είμαστε ελεύθεροι», χιλιάδες Καταλανοί συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τα κτίρια της τοπικής κυβέρνησης όπου έγινε έφοδος της Εθνοφυλακής αμέσως μόλις έγινε γνωστή η σύλληψη στελεχών της Τζενεραλιντάτ. Θέση στην αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης Ραχόι και της καταλανικής πήρε και ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της Μπαρτσελόνα. Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η δημοφιλής ομάδα αφήνει να εννοηθεί πως υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της τοπικής κυβέρνησης για το δικαίωμά της να αποφασίζει για το μέλλον της αυτόνομης περιοχής. «Η Barça παραμένει πιστή στην ιστορική δέσμευση της υπεράσπισης της χώρας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας έκφρασης και του δημοψηφίσματος», τονίζεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του συλλόγου. «Η Barça καταδικάζει κάθε πράξη που μπορεί να εμποδίσει το δικαίωμα του αποφασίζειν και την ελευθερία έκφρασης». Η καταλανική ομάδα με την ανακοίνωσή της εκφράζει τη στήριξή της στα πρόσωπα και τους θεσμούς «που εργάζονται για να εγγυηθούν αυτά τα δικαιώματα», αναφέρει η διοίκηση, κάνοντας σαφές πως η ομάδα θα υποστηρίξει τη γνώμη της «πλειοψηφίας των Καταλανών» και τονίζοντας πως ο τρόπος έκφρασης αυτός ήταν πάντοτε «κόσμιος, ειρηνικός και παρα-δειγματικός».