Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του AfD και αντιπρόεδρος του κόμματος, χειρίζεται αριστοτεχνικά την τεχνική των πολιτικών προκλήσεων. Η τελευταία του επιχείρηση είναι να ξεπλύνει τους Γερμανούς από το άγος του ναζιστικού παρελθόντος και των εγκλημάτων που διέπραξαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί, είπε, θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι για τις υπηρεσίες των γερμανών στρατιωτών στον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Θα λέγατε στις Ελληνίδες και στους Ελληνες που έχασαν τους οικείους τους στη διάρκεια της Κατοχής στην Ελλάδα ότι ήταν «υπηρεσία» των Γερμανών;» ήταν η ερώτηση των «ΝΕΩΝ» στον Γκάουλαντ έπειτα από συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. «Δεν θα έλεγα ποτέ ότι ήταν «υπηρεσία» όσα έκαναν οι γερμανοί στρατιώτες στην Ελλάδα. Είπα καθαρά ότι υπήρξε σε έναν εγκληματικό πόλεμο προσωπικό θάρρος και παραπέμπω συνεχώς –μου κάνει εντύπωση που δεν το καταγράφετε –στο ότι το ίδιο είπε και ο Φρανσουά Μιτεράν στις 8 Μαΐου 1995, ότι δηλαδή οι γερμανοί στρατιώτες ήταν θαρραλέοι και γενναίοι, αλλά ήταν προβληματικό, επειδή πολεμούσαν σε έναν εγκληματικό πόλεμο». Ο Γκάουλαντ κάνει ένα βήμα πίσω από την αρχική του τοποθέτηση για τις «υπηρεσίες» των γερμανών στρατιωτών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αμφισβητεί όμως ευθέως ότι επρόκειτο για καθαρά επεκτατικό πόλεμο και με το τρικ του διαχωρισμού μεταξύ εγκληματικής ηγεσίας και απλών στρατιωτών δίνει άλλοθι στα εγκλήματα που διέπραξε ο γερμανικός στρατός, η Βέρμαχτ.

Αναμενόμενο είναι να μη δέχεται κουβέντα περί αποζημιώσεων και πολεμικών επανορθώσεων. «Είναι απόλυτη ανοησία, διότι με το σύμφωνο 4+2 για την επανένωση της Γερμανίας, που είναι πρακτικά σύμφωνο ειρήνης, διευθετήθηκαν τελεσίδικα όλα τα ζητήματα επανορθώσεων» λέει ο Γκάουλαντ στα «ΝΕΑ». «Δεν μπορούμε να ανοίξουμε έναν νέο κύκλο συζήτησης για επανορθώσεις», προσθέτει, «διότι αυτό έκλεισε με το σύμφωνο 4+2. Τότε θα μπορούσαν οι ενδιαφερόμενες χώρες να δηλώσουν τις αξιώσεις τους. Αλλά δεν συνέβη».

Διά της νομικής οδού ο Γκάουλαντ υπεκφεύγει και στην επισήμανση των «ΝΕΩΝ» ότι εκτός της νομικής υπάρχει η ηθική και πολιτική διάσταση της δήλωσής του.

«Η νομική διάσταση δεν μπορεί να διαχωριστεί από την ηθική» απαντά. «Κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει ένα τέλος. Οχι ηθικά τέλος, αλλά νομικά έχει τεθεί ένα τέλος. Και δεν μπορούμε να ανοίξουμε οιαδήποτε διαπραγμάτευση για αυτό».

Οχι πλέον Grexit, αλλά έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ

Το AfD, η Εναλλακτική για τη Γερμανία, είναι το κόμμα που χρωστάει την ύπαρξή του στην ελληνική κρίση. Ιδρύθηκε το 2013, με βασικό σύνθημα «Οχι» στην πολιτική διάσωσης της Ελλάδας, για να δώσει στέγη σε όσους καταψήφιζαν τα πακέτα βοήθειας στη χώρα.

Ο ιδρυτής του κόμματος, ο οικονομολόγος Μπερντ Λούκε, είχε αποχωρήσει από το CDU κόντρα στη γραμμή της Μέρκελ – έκανε προεκλογικό αγώνα με κεντρικό σύνθημα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. O Λούκε έχασε από τα χέρια του το κόμμα και το εγκατέλειψε καταγγέλλοντας την ακροδεξιά στροφή του. Η σημερινή ηγεσία του AfD δεν ζητά πλέον τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά την έξοδο της Γερμανίας από την ευρωζώνη. Ειδικός για τα θέματα αυτά είναι η Αλις Βάιντελ, επικεφαλής, μαζί με τον Γκάουλαντ, του ψηφοδελτίου του AfD.

«Θα έχουμε το επόμενο διάστημα κούρεμα του ελληνικού χρέους, αυτό μας το κρύβουν τώρα» απαντά η Βάιντελ στα «ΝΕΑ». «Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο εδώ και χρόνια, παρ’ όλα αυτά έπεφταν συνεχώς δισεκατομμύρια φόρων. Τώρα έχουμε μια πολιτική μηδενικών τόκων με μια εντελώς παράνομη πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η οποία οδηγεί στη δήμευση των καταθέσεων των αποταμιευτών» συμπληρώνει η Βάιντε.

«Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα βγει από το ευρώ, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει από τη μια μέρα στην άλλη να χρηματοδοτείται ένα πτωχευμένο κράτος» λέει η Βάιντελ στα «ΝΕΑ». «Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με μια συντεταγμένη κατάργηση του ευρώ, με πρώτο βήμα την έξοδο των ισχυρών χωρών» προσθέτει.

Ολα αυτά ήταν μέχρι τώρα θέσεις ενός περιθωριακού κόμματος στο οποίο βρήκαν στέγη οι πάσης φύσεως συνωμοσιολόγοι και εθνικολαϊκιστές της Γερμανίας, με επιχειρήματα που λίγο-πολύ είναι γνωστά στην Ελλάδα. Από την ερχόμενη Δευτέρα, με τη βέβαιη είσοδο του ΑfD στη γερμανική Βουλή, Γκάουλαντ και Βάιντελ θα τα διατυπώνουν από το βήμα της Μπούντεσταγκ.