Δομινίκα: Τουλάχιστον έξι νεκροί από τον κυκλώνα Μαρία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2017 19:53 |
Δομινίκα: Τουλάχιστον έξι νεκροί από τον κυκλώνα Μαρία

Για τουλάχιστον έξι νεκρούς από το πέρασμα του ισχυρού κυκλώνα Μαρία από το νησί Δομινίκα κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες, ενώ το εύρος των καταστροφών παραμένει ακόμη ασαφές αφού οι επικοινωνίες παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών της Καραϊβικής (CDEMA) που εδρεύει στα Μπαρμπέιντος, ανακοίνωσε ότι "τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν". Η πληροφορία αυτή βασίζεται σε όσα της ανέφεραν ντόπιοι ραδιοερασιτέχνες που κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο μέσω ασυρμάτων.

Στελέχη της CDEMA μπόρεσαν την Τρίτη να πετάξουν πάνω από το νησί, σε μια αναγνωριστική πτήση, και διαπίστωσαν ότι "το 70-80% των κτιρίων έχει καταστραφεί" ενώ ζημιές διακρίνονται επίσης "σε νοσοκομεία, δρόμους και γέφυρες", όπως είπε ο διευθυντής της, ο Ρόναλντ Τζάκσον. Οι ζημιές εκτιμάται ότι ανέρχονται σε "δισεκατομμύρια δολάρια", πρόσθεσε.

Ένα ελικόπτερο που είχε νοικιάσει η CDEMA δεν κατάφερε να προσγειωθεί στη Δομινίκα λόγω των ισχυρών ανέμων. Εγκαταλείφθηκε επίσης μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που είχε ξεκινήσει από τα νησιά Τρινιτάντ και Τομπάγκο.
Οι υπεύθυνοι του Ερυθρού Σταυρού στην Αγία Λουκία δεν μπόρεσαν να αποκαταστήσουν την επαφή τους με τη Δομινίκα. "Όλες οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί (...) Από την εμπειρία μου, αυτό συμβαίνει πρώτη φορά - καμία επικοινωνία. Όλος ο κόσμος ανησυχεί ότι η κατάσταση είναι πολύ, πολύ άσχημη" τόνισε η διευθύντρια του Ερυθρού Σταυρού Τερένσια Γκαϊλάρ.

Οι περίπου 70.000 κάτοικοι της Δομινίκας "έχασαν ό,τι μπορούσε να χαθεί" είπε ο πρωθυπουργός του νησιού, Ρούσβελτ Σκέριτ.


1
giorgos
21/09/2017 01:48
Μονο εδω γνωριζατεψτι θα συμβει δυο χρονια πριν οταν ολα ηταν σχεδον φυσιολογικα.. Και δεν σας το λεω αυτο για να ζητησω επιβραβευση, αλλα για να σας αφυπνισω για οσα ερχονται, και ουδεις δεν τα γνωριζει.. Αν τα επιτρεψουμε να γινουν, αμφιβαλω αν θα δουμε το τριτο κυμα..