Ο γνωστός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο αποφάσισε, με ένα είδος «πολιτικής πρόκλησης», να αυτοπροταθεί ως υποψήφιος πρωθυπουργός του κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Τα μέλη των Πέντε Αστέρων σε λίγες ημέρες θα κληθούν να επιλέξουν, μέσω Διαδικτύου, τον υποψήφιο πρωθυπουργό τους και νέο αρχηγό του Κινήματος. Μέχρι αυτήν τη στιγμή, ο μόνος γνωστός και ισχυρός υποψήφιος (ο οποίος χαίρει και της στήριξης του ιδρυτή του κινήματος, Μπέπε Γκρίλο), είναι ο νυν αντιπρόεδρος της βουλής, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Ο Σαβιάνο, σε ανάρτησή του στο Facebook τη Δευτέρα το βράδυ, τόνισε ότι προχώρησε στην κίνηση αυτή για να βοηθήσει το Κίνημα να βγει από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, με μια ομοφωνία η οποία θυμίζει πρώην ανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι «δεν είναι εγγεγραμμένος στα Πέντε Αστέρια αλλά, όπως και ο Ντι Μάιο, έχει κατηγορηθεί για δυσφήμιση».

Θα προκαλέσει συζητήσεις

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι είναι πολύ απίθανο να μπορέσει να γίνει δεκτή η υποψηφιότητα του Σαβιάνο, από τη μία διότι, όντως, δεν είναι μέλος των Πέντε Αστέρων (κάτι που θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση) και από την άλλη λόγω του ότι, επισήμως, η διορία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων έληξε τη Δευτέρα στις δώδεκα το μεσημέρι, ώρα Ιταλίας.

Η κίνηση αυτή είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει σειρά συζητήσεων και προβληματισμών, τόσο στα μέλη των Πέντε Αστέρων, όσο και στο σύνολο της ιταλικής πολιτικής σκηνής.

Ιδίως σε σχέση με το ότι ο Λουίτζι Ντι Μάιο, επελέγη και πρόκειται να κερδίσει -εκτός θεαματικών εκπλήξεων- το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού των «πεντάστερων», χάρη στην καθοριστική βούληση και στήριξη του Μπέπε Γκρίλο.