Με εφόδους και νομικές απειλές προσπαθεί να μπλοκάρει η ισπανική κυβέρνηση το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την 1η Οκτωβρίου. Η αστυνομία πραγματοποιεί διαρκώς εφόδους σε τυπογραφεία και αποθήκες προκειμένου να βρει και να κατασχέσει όλο το εκλογικό υλικό. Στη μεγαλύτερη έφοδο, σε αποθηκευτικό χώρο στα προάστια της Βαρκελώνης βρέθηκαν 1,3 εκατ. φυλλάδια και άλλο εκλογικό υλικό που προωθούσε την ψηφοφορία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ισπανοί εισαγγελείς, που έχουν διατάξει την αστυνομία να ερευνά οποιαδήποτε προσπάθεια για την προώθηση του δημοψηφίσματος, δήλωσαν ότι όσοι αξιωματούχοι εμπλέκονται σε προετοιμασίες για τις κάλπες της 1ης Οκτωβρίου θα κατηγορούνται για απείθεια, παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Το Σαββατοκύριακο περισσότεροι από 700 δήμαρχοι συγκεντρώθηκαν στη Βαρκελώνη για να επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους όσον αφορά το δημοψήφισμα, παρά τις απειλές της κυβέρνησης της Μαδρίτης ότι εάν υποβοηθήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο, θα συλληφθούν. Η συγκέντρωσή τους πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της καταλανικής πρωτεύουσας, μπροστά από εκατοντάδες πολίτες που κρατούσαν τις σημαίες της ανεξαρτησίας. Οι δήμαρχοι μίλησαν εν μέσω των συνθημάτων «Θα ψηφίσουμε» και «Ανεξάρτητη Καταλωνία». Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Αντα Κολάου, που έκανε συμφωνία με την καταλανική τοπική κυβέρνηση να επιτρέψει την ψηφοφορία στην πόλη, επέκρινε την απάντηση της Μαδρίτης στην κρίση που έχει ξεσπάσει, με μια σύντομη ομιλία. «Είναι ντροπή να έχουμε μια κυβέρνηση που είναι ανίκανη για διάλογο και αντ’ αυτού, αφιερώνει όλες τις προσπάθειές της στο να καταδιώκει και να εκφοβίζει δημάρχους και ΜΜΕ», είπε. Μέχρι στιγμής, 740 από τους 948 δημάρχους της Καταλωνίας έχουν δηλώσει ότι θα επιτρέψουν την ψηφοφορία σε δημόσιους χώρους.

Σε ομιλία του την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ζήτησε την επιστροφή «στη λογική και τη νομιμότητα» και υποσχέθηκε να μπλοκάρει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. «Το μόνο που ζητώ από τους καταλανούς δημάρχους είναι να συμμορφωθούν με τον νόμο και να μην πάρουν μέρος στο παράνομο δημοψήφισμα», είπε. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η μειοψηφία των 5,5 εκατομμυρίων Καταλανών θέλει ανεξαρτησία, όμως η πλειοψηφία επιθυμεί να έχει την ευκαιρία να ψηφίσει για το ζήτημα αυτό.

Χθες, ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος προειδοποίησε ότι «η φτωχοποίηση της καταλανικής κοινωνίας θα είναι βίαιη», εάν η περιοχή αποφασίσει να αποσχισθεί από τη χώρα. Διευκρίνισε ότι στο 75% των καταλανικών προϊόντων θα υποβληθούν δασμοί, καθώς η περιοχή «θα φύγει τόσο από την Ισπανία όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Οταν ρωτήθηκε εάν αποτελεί επιλογή η σύλληψη του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας, Κάρλες Πουιγκμόντ, ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας απάντησε: «Το εξετάζουμε επειδή ο βασικός μας στόχος είναι να σταματήσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Δεν αποκλείω την πιθανότητα να ζητήσουμε ποινές φυλάκισης… Υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί και να συμβεί», απάντησε ο Χοσέ Μανουέλ Μάζα, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «El Mundo».

Το καταλανικό Κοινοβούλιο πριν από λίγο καιρό ενέκρινε νόμο που διευκολύνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, όμως την επόμενη ημέρα το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας χαρακτήρισε τον νόμο «αντισυνταγματικό» και το δημοψήφισμα «παράνομο».