Είναι οι τέσσερις χιλιάδες λέξεις που αναστάτωσαν μια ολόκληρη κυβέρνηση. Και τις έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον στην εφημερίδα που εργαζόταν κάποτε ως σχολιαστής και δημοσιογράφος, την «Ντέιλι Τέλεγκραφ», για να υπερασπιστεί το σκληρό Brexit. Και να προκαλέσει έναν πολιτικό σεισμό, με στελέχη των Τόρις να ζητούν ακόμη και την αποπομπή του από την κυβέρνηση.

Η πλέον εκκωφαντική διαμαρτυρία διατυπώθηκε από την υπουργό Εσωτερικών Αμπερ Ρουντ, η οποία δεν παρέλειψε να διανθίσει το σχόλιό της για το κείμενο του υπουργού Εξωτερικών και με έναν κάποιο απαξιωτικό τόνο. Η Ρουντ δήλωσε ότι «δυστυχώς» δεν πρόλαβε να διαβάσει το άρθρο του Τζόνσον, το οποίο δημοσιεύθηκε την επομένη της τρομοκρατικής επίθεσης στο μετρό του Λονδίνου. «Είχα πολλά να κάνω την Παρασκευή –έσκασε μια βόμβα. Δεν είχα χρόνο να διαβάσω το κομμάτι» είπε στο BBC. Κρίνει, ωστόσο, ότι ο Τζόνσον κινήθηκε με βάση την προσωπική του ατζέντα.

Ποια μπορεί να είναι αυτή; Κάποιοι λένε ότι ο στόχος του είναι η καρέκλα της Τερίζα Μέι. Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν διαπρύσιος κήρυκας του Brexit στο δημοψήφισμα, ενώ μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα δεν έδειξε διατεθειμένος, όπως ανέμεναν πολλοί, να διεκδικήσει τη διαδοχή του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Από την άλλη πλευρά, η πρωθυπουργός Τερίζα Μέι, υπουργός Εσωτερικών την εποχή του δημοψηφίσματος, είχε υποστηρίξει μάλλον χαλαρά την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία στη συνέχεια, έγινε οπαδός του σκληρού Brexit.

Η σθεναρή αντίδραση της Ενωσης έκανε τη Μέι να υποχωρήσει από την αρχική της θέση. Θέλει άραγε να πιάσει το νήμα από εκείνο το σημείο ο εκκεντρικός Μπόρις Τζόνσον και να οδηγήσει τη Βρετανία στην έξοδο από την ΕΕ με τους πλέον ευνοϊκούς όρους για την ίδια; Ο ίδιος το διέψευσε με ένα μήνυμα στο twitter δηλώνοντας την πλήρη στήριξή του στην πρωθυπουργό. Αλλά δεν φαίνεται να πείθει πολλούς βουλευτές στο κόμμα των Συντηρητικών αλλά και μέλη της κυβέρνησης που αντέδρασαν οργισμένα θεωρώντας ότι το άρθρο αδειάζει την Ντάουνινγκ Στριτ. Παράλληλα, δεν ήταν λίγα τα ερωτήματα που έθεταν πολιτικοί και αναλυτές στη Βρετανία σχετικά με τη χρονική συγκυρία της δημοσίευσης του άρθρου.

Η ίδια η Αμπερ Ρουντ, θερμή υποστηρίκτρια της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είχε χαρακτηρίσει τότε τον Τζόνσον «ζωή και ψυχή του κόμματος», για να προσθέσει όμως ότι «ασφαλώς δεν είναι ο τύπος που θα ήθελες να σε συνοδεύσει στο σπίτι σου στο τέλος της βραδιάς». Οταν κλήθηκε χθες να εξηγήσει τι εννοούσε, έγινε απολύτως σαφής: «Δεν θέλω να χειριστεί αυτός το θέμα του Brexit. Για να συνεχίσω με την αλληγορία, είναι η Τερίζα Μέι που οδηγεί το αυτοκίνητο».

Εκπρόσωπος του Τζόνσον θα δήλωνε στη συνέχεια ότι «η πρωθυπουργός ηγείται των διαπραγματεύσεων για το Brexit και ο Μπόρις τη στηρίζει απολύτως για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας». Μένει να φανεί εάν η δήλωση αυτή μπορεί να σβήσει τη φωτιά.