Ηταν ένα μήνυμα που ανέμεναν οι αναλυτές στην επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου. Και η Αλ Κάιντα δεν τους διέψευσε. Ο Χάμζα μπιν Λάντεν εμφανίστηκε με ένα τέτοιο ηχητικό μήνυμα στο Διαδίκτυο που τον επαναφέρει στο κέντρο της προσοχής.

Πρόκειται για μια κίνηση, σημειώνει η «Κοριέρε ντέλα Σέρα», που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την εκτίμηση ότι ο γιος του Οσάμα αποκτά μεγαλύτερο ειδικό βάρος στην οργάνωση. Ο Χάμζα αναφέρθηκε στον εμφύλιο της Συρίας λέγοντας πως αφορά ολόκληρη τη μουσουλμανική κοινότητα και γι’ αυτόν τον λόγο κάλεσε τους οπαδούς του να κινηθούν με υπομονή και αποφασιστικότητα σε μία και μόνο κατεύθυνση: εκείνη της στήριξης στην εξέγερση πριν να είναι πολύ αργά. Στη συνέχεια επιτέθηκε στις ΗΠΑ και τη Ρωσία: απέναντι σε αυτές τις δυο υπερδυνάμεις, είπε, χρειάζεται ενότητα και δύναμη.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν καλεί στα όπλα. Το ίδιο είχε κάνει και τον περασμένο Μάιο ενθαρρύνοντας τους τζιχαντιστές να υποστηρίξουν τον αγώνα και να χτυπήσουν τη Δύση όπως μπορούσε ο καθένας.

Ο 20χρονος Χάμζα μπιν Λάντεν ανατράφηκε για να πάρει τη θέση του πατέρα του. Πρόσφατες φωτογραφίες του δεν υπάρχουν – οι μοναδικές που κυκλοφορούν τον δείχνουν παιδί ή έφηβο. Οι λόγοι είναι προφανείς: ο γιος του ηγέτη της Αλ Κάιντα δεν θέλει να γνωρίζουν το πρόσωπό του. Πριν από μερικές ημέρες πάντως, η Αλ Κάιντα είχε προαναγγείλει το μήνυμά του με μια εικόνα των Δίδυμων Πύργων να φλέγονται, ενώ στο φόντο εμφανίζονταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο Χάμζα.

Είναι και αυτή η κοινή εμφάνιση που κάνει τους αναλυτές να πιστεύουν ότι η οργάνωση ποντάρει πολλά στον κληρονόμο, σε μια προσπάθεια να ενώσει τα διάφορα παρακλάδια μετά τη ρήξη με το Ισλαμικό Κράτος.