Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο απέρριψε την Κυριακή τον «εκβιασμό» της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχει στόχο να εξαναγκάσει την Πολωνία να αποδεχθεί το μερίδιό της στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την ανακατανομή στις χώρες της ΕΕ χιλιάδων αιτούντων άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα.

«Δεν θα μπορούσαμε να υποκύψουμε στον εκβιασμό να μας κόψουν μέρος των ευρωπαϊκών κεφαλαίων για να μας τιμωρήσουν επειδή δεν δεχόμαστε την επανεγκατάσταση μεταναστών από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή», δήλωσε η Σίντλο σε συνέντευξή της στο δεξιό περιοδικό Sieci, απόσπασμα της οποίας δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή από τον ιστότοπο wPolityce.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιουλίου πως οι Βρυξέλλες έθεσαν σε εφαρμογή τη δεύτερη φάση των διαδικασιών παραβίασης εναντίον της Πράγας, της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας για την άρνησή τους να αποδεχθούν τις υποχρεώσεις τους στην υποδοχή των προσφύγων.

Στις τρεις χώρες μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα, κάτι που σύμφωνα με τη Βαρσοβία σημαίνει μείωση των εισπράξεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

«Φρικτή χειραγώγηση»

«Τα ευρωπαϊκά ταμεία και η πολιτική σύγκλισης είναι πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και η ελευθερία της κυκλοφορίας των αγαθών και των υπηρεσιών. Εχουμε δικαίωμα σ’ αυτά… Επιμένουμε συνεπώς να γίνουν σεβαστές οι ευρωπαϊκές συνθήκες και απορρίπτουμε τις υπαγορεύσεις της πιο μεγάλης χώρας» στο ζήτημα των ποσοστώσεων, πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις της Μπεάτα Σίντλο γίνονται τρεις ημέρες πριν το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφανθεί για τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας εναντίον του σχεδίου «επανεγκαταστάσεων» που εκπονήθηκε το 2015 για να ανακουφιστεί η μεγάλη μεταναστευτική πίεση που δέχονταν η Ιταλία και η Ελλάδα. Οι προσφυγές αναμένεται να απορριφθούν.

Η πρωθυπουργός, μέλος του συντηρητικού και εθνικιστικού κόμματος PiS, απέρριψε επίσης και πάλι τις κατηγορίες του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με τον οποίο η Βαρσοβία «πηγαίνει αντίθετα στα ευρωπαϊκά συμφέροντα» σε πολλά θέματα.

Πρόκειται για κατηγορίες «ψευδείς, φρικτή χειραγώγηση», είπε η Σίντλο, προσθέτοντας: «Θέλουμε να είμαστε μέσα στην ΕΕ, επιμένουμε σ’ αυτό».