Αλιευτικό σκάφος με 87 πρόσφυγες και μετανάστες αναχαιτίστηκε την Κυριακή στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στις ακτές της Ρουμανίας. Πρόκειται για το τρίτο συμβάν του είδους από τα μέσα Αυγούστου, ανακοίνωσε η ρουμάνικη συνοριοφυλακή.

Το πλοίο εντοπίστηκε ενώ έπλεε σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων από τις ρουμανικές ακτές, αλλά επειδή δεν ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες των αρχών να επικοινωνήσουν με το πλήρωμά του εστάλησαν δύο περιπολικά σκάφη για να το συνοδεύσουν ως το λιμάνι Μίντια (ανατολικά), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πάνω στο πλοίο βρίσκονταν 48 άνδρες, 16 γυναίκες και 23 παιδιά. Η διαδικασία εξακρίβωσης της εθνικότητάς τους και της προέλευσης του πλοίου βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος η της συνοριοφυλακής της Κοστάντσας, Γιονέλα Πάσατ.

Η Ρουμανία είχε μείνει αλώβητη μέχρι τώρα…

Δύο πλεούμενα που μετέφεραν αντίστοιχα 69 και 68 μετανάστες από τη Συρία και το Ιράκ αναχαιτίστηκαν στη Μαύρη Θάλασσα τη 13η και την 21η Αυγούστου.

Η Ρουμανία, η οποία δεν ανήκει στο Χώρο Σένγκεν, μέχρι τώρα είχε μείνει αλώβητη από την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών στην ΕΕ.

Ομως το Βουκουρέστι φοβάται ότι η Μαύρη Θάλασσα ίσως μετατραπεί σε εναλλακτική οδό για τους πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν σε ευρωπαϊκές χώρες, καθώς πλέον εγείρονται όλο και περισσότερα εμπόδια στη Μεσόγειο, όπως η απαγόρευση στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να περιπολούν με πλοία στα ανοικτά της Λιβύης για να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών και προσφύγων.