Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της αποψινής τηλεμαχίας τους ότι η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το θέμα έθεσε ο Μάρτιν Σουλτς, λέγοντας πως αν εκλεγεί ηγέτης της πιο πολυάνθρωπης χώρας της Ευρώπης, θα σταματήσει την προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Οταν γίνω καγκελάριος, θα ακυρώσω… τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο Σουλτς.

«Κανένας γερμανός πολίτης δεν μπορεί να ταξιδεύει πλέον με ασφάλεια στην Τουρκία», τόνισε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι τους περασμένους μήνες τέθηκαν υπό κράτηση 12 γερμανοί πολίτες με πολιτικές κατηγορίες.

«Οποιος κι αν είναι ο επόμενος καγκελάριος, για να προστατεύσει την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, έχει την αποστολή να πει στην Τουρκία: όλες οι κόκκινες γραμμές έχουν παραβιαστεί και γι’ αυτό αυτή η χώρα δεν μπορεί πλέον να γίνει μέλος της ΕΕ», πρόσθεσε ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών.

«Να υπάρξει κοινή θέση με τους άλλους ηγέτες»

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συμφώνησε από την πλευρά της ότι η Τουρκία δεν πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι θα επιδιώξει μαζί με άλλους ηγέτες να υπάρξει κοινή θέση της ΕΕ στο θέμα αυτό.

«Είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ», δήλωσε η Μέρκελ από την πλευρά της.

«Πέραν αυτού, θα μιλήσω στους συναδέλφους μου για να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινή θέση πάνω σ’ αυτό ώστε να μπορέσουμε να τερματίσουμε αυτές τις ενταξιακές συνομιλίες», πρόσθεσε.

Τα σχόλια πιθανολογείται ότι θα επιδεινώσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε την Παρασκευή πως το Βερολίνο θα πρέπει να αντιδράσει με αποφασιστικό τρόπο στη σύλληψη άλλων δύο Γερμανών στην Τουρκία με πολιτικές κατηγορίες.

Οι Σοσιαλδημοκράτες νίκησαν κατά λάθος… στην τηλεμαχία πριν γίνει

H μάχη δεν είχε ξεκινήσει ακόμα και οι Σοσιαλδημοκράτες ανακοίνωσαν τη νίκη τους: «Τηλεμαχία: H Μέρκελ χάνει απέναντι στον Σουλτς, SPD».

Η φράση αυτή υπήρχε στο google από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί σήμερα Κυριακή. Η εκπρόσωπος Τύπου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) ζήτησε συγγνώμη για το λάθος, αφού η τηλεμαχία δεν είχε ακόμα γίνει, μέσω του twitter:

«Ο προϊστάμενος υπηρεσίας έκανε ένα σοβαρό λάθος. Δεν είναι το στιλ μας. Ζητούμε συγγνώμη για τη σύγχυση».

Εν τούτοις, πολλοί χρήστες του twitter δεν δέχτηκαν αυτή τη συγγνώμη: «Τι θέλει να μας πει αυτό το tweet; Προφανώς δώσατε στον ’’προϊστάμενο υπηρεσίας’’ το κείμενο με την ανακήρυξη του νικητή της αποψινής τηλεμαχίας», έγραψε ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ. «Πρόκειται για απίστευτη βλακεία».

Πάντως το tweet δεν υπάρχει πλέον στο Διαδίκτυο.