Οι ιρακινές δυνάμεις κατέλαβαν κι άλλο έδαφος κατά την επιχείρηση εκδίωξης του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) από την Ταλ Αφάρ, προπύργιο των τζιχαντιστών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε ο στρατός.

Οι ιρακινές δυνάμεις κατέλαβαν δύο συνοικίες στα δυτικά προάστια της πόλης, τη νότια και τη βόρεια αλ Κίφα, γνωστοποίησε η κοινή επιχειρησιακή διοίκηση.

Την Τρίτη, μονάδες του στρατού και της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας προωθήθηκαν στην Ταλ Αφάρ από ανατολικά και νότια.

Η επιχείρηση αυτή εντάσσεται στον πόλεμο του Ιράκ εναντίον του ΙΚ που διεξάγεται με την υποστήριξη των ΗΠΑ και ακολουθεί την ανακατάληψη της Μοσούλης έπειτα από μια εκστρατεία που κράτησε εννιά μήνες και άφησε μεγάλο μέρος αυτής της πόλης ολοκληρωτικά κατεστραμμένο.

Η πτώση της Μοσούλης σήμανε ουσιαστικά το τέλος του «χαλιφάτου», την ίδρυση του οποίου είχε ανακηρύξει το ΙΚ όταν κατέλαβε μεγάλο μέρος της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ το 2014.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα της Ταλ Αφάρ παραμένουν υπό την κατοχή των τζιχαντιστών, περιλαμβανομένου του οχυρού της οθωμανικής εποχής στο κέντρο της, σύμφωνα με έναν επιχειρησιακό χάρτη του ιρακινού στρατού.

Περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Μοσούλης, η Ταλ Αφάρ βρίσκεται κατά μήκος της οδού που συνδέει τη Μοσούλη με τη Συρία. Από αυτή την πόλη έχουν αναδειχθεί ορισμένα από τα σημαντικότερα στελέχη του ΙΚ. Η Ταλ Αφάρ αποκόπηκε από τις άλλες περιοχές που κατέχουν οι τζιχαντιστές τον Ιούνιο.

Κατά εκτιμήσεις αξιωματικών των αμερικανικών και των ιρακινών δυνάμεων, στην Ταλ Αφάρ βρίσκονται έως και 2.000 εμπειροπόλεμοι τζιχαντιστές.