Ηταν αρκετή μια δόνηση τεσσάρων βαθμών στο νησάκι Ισκια της Ιταλίας για να χάσουν δύο άνθρωποι τη ζωή τους και τα σπίτια τους περισσότεροι από 2.500. Ο απολογισμός της επόμενης μέρας λέει ότι επτά κτίρια κατέρρευσαν, μία γυναίκα σκοτώθηκε από σοβάδες που τη χτύπησαν και μία άλλη βρέθηκε νεκρή κάτω από τα ερείπια του σπιτιού της. Στον αντίποδα, η ζωή νίκησε τον θάνατο στην περίπτωση τριών αδελφών που επίσης θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια.

Πιο δύσκολη, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ήταν η περίπτωση του 11χρονου Τσίρο, που έμεινε θαμμένος επί 14 ώρες. Οι διασώστες κατάφεραν τελικά να τον ανασύρουν έπειτα από εργώδεις προσπάθειες. Από τα ερείπια ανασύρθηκε επίσης ζωντανός ο μόλις επτά μηνών Πασκουάλε, όπως και ο οκτάχρονος αδελφός του Ματίας. «Ηταν ο Τσίρο που έσωσε τον Ματίας. Οταν έγινε ο σεισμός, τον πήρε και τον έσπρωξε κάτω από το κρεβάτι όπου χώθηκε μαζί του. Αυτή η ενέργειά του έσωσε τη ζωή και των δύο. Επειτα απομάκρυνε όσο μπορούσε με ένα σκουπόξυλο τα μπάζα κι έτσι τον άκουσαν οι διασώστες» περιέγραφε ένας από τους πυροσβέστες που συμμετείχε στην επιχείρηση απεγκλωβισμού τους. «Ο ένας προστάτευσε τον άλλον» ανέφεραν οι γιατροί στο ιατρικό ανακοινωθέν.

Η νύχτα του σεισμού ήταν για την Ισκια και μια νύχτα απόδρασης από έναν εφιάλτη: με τη βοήθεια των Αρχών που διοργάνωσαν και τα δρομολόγια, το νησί εγκατέλειψαν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι. Οι τραυματίες μετρήθηκαν στους 42, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, ενώ με έκτακτα δρομολόγια έφυγαν από το νησί και οι τουρίστες που το είχαν επισκεφθεί. Στην ηπειρωτική Ιταλία τους περίμεναν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και συγγενείς που, όπως σημειώνει η «Corriere della Sera», τους υποδέχθηκαν «σαν να είχαν γυρίσει από τον πόλεμο».

Η εγκατάλειψη ήταν μαζική, παρά τη διαβεβαίωση των ξενοδόχων στους τουρίστες ότι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο στις υποδομές τους. Αυτή η μαζική έξοδος έκανε και τη μεταφορά δύσκολη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο πλοίο που έφυγε από τη Νάπολι για το νησί ήταν προγραμματισμένο να σηκώσει άγκυρα από την Ισκια λίγο μετά τις 9.30. Πέρασαν ωστόσο δύο επιπλέον ώρες πριν αναχωρήσει από το σεισμόπληκτο λιμάνι του Πόρτα ντι Μάσα. Εκατοντάδες ήταν και οι επισκέπτες που συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι περιμένοντας να περάσουν απέναντι με κάποιο σκάφος. Το ξημέρωμα της Τρίτης βρήκε πολλούς να περιμένουν ακόμη στο λιμάνι, όπου είχαν σχηματιστεί τεράστιες ουρές από αυτοκίνητα.

Ακατάλληλα υλικά στις οικοδομές

«Το γεγονός ότι μπορεί να πεθάνει κάποιος από έναν σεισμό των τεσσάρων βαθμών σε μια χώρα που ανήκει στο G8, είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο» σχολιάζει η «Ρεπούμπλικα», δίνοντας τον λόγο στους ειδικούς. Και αυτοί με τη σειρά τους διαπιστώνουν ότι «πολλές οικοδομές έχουν γίνει με υλικά που έχουν λήξει ή που δεν ανταποκρίνονται στην ισχύουσα νομοθεσία». Αυτός είναι ο βασικός λόγος που κάποια κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές, διαβεβαίωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Αντζελο Μπορέλι.