To 2002 οι ΗΠΑ ανέπτυσσαν τα επιχειρήματά τους για τον Πόλεμο στο Ιράκ. Ομως έκτοτε δεν έχουν ξαναγίνει τόσες πολλές συζητήσεις όπως σήμερα μέσα στον Λευκό Οίκο για τα θετικά και τους τεράστιους κινδύνους μιας προληπτικής στρατιωτικής δράσης εις βάρος ενός εχθρικού κράτους. Οπως οι προκάτοχοί του, ο Τραμπ και η κυβέρνησή του προσπαθούν να πιέσουν τη Βόρεια Κορέα μέσω κυρώσεων να διαλύσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ομως τόσο ο πρόεδρος Τραμπ όσο και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας ΜακΜάστερ έχουν μιλήσει ανοιχτά για μια «τελική επιλογή» εάν η διπλωματία αποτύχει και η πυρηνική απειλή έρθει πιο κοντά: ο στρατηγός ΜακΜάστερ την αποκαλεί «προληπτικό πόλεμο».

Αν και το Πεντάγωνο έχει προετοιμάσει σχέδια για επιθέσεις στις πυρηνικές και πυραυλικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας εδώ και μια δεκαετία, και οι τέσσερις προηγούμενοι πρόεδροι δήλωναν πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», κανείς δεν πίστευε το ενδεχόμενο, με δεδομένο ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να χτυπήσει την Σεούλ της Νότιας Κορέας, με ολέθριες συνέπειες για μια μητροπολιτική περιοχή 25 εκατομμυρίων. Ομως, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά από χθες σε ένα νέο γύρο στρατιωτικών ασκήσεων (είχαν προγραμματισθεί εδώ και πολύ καιρό) με δεκάδες χιλιάδες αμερικανούς και νοτιοκορεάτες στρατιώτες, οι προσομοιώσεις στους υπολογιστές για κλιμακούμενη σύγκρουση και ίσως υπερπτήσεις αεροσκαφών με πυρηνικά όπλα, ο Λευκός Οίκος δείχνει αποφασισμένος να δημιουργήσει την εντύπωση πως η στρατιωτική επιλογή είναι πραγματική.

«Ετοιμάζουμε σχέδια για προληπτικό πόλεμο» ρώτησε πρόσφατα ο στρατηγός ΜακΜάστερ σε τηλεοπτική συνέντευξη, εξηγώντας τον όρο ως «πόλεμο που θα εμπόδιζε την Βόρεια Κορέα να απειλήσει τις ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα». Κατόπιν απάντησε ο ίδιος την ερώτησή του: Ο πρόεδρος είναι ξεκάθαρος για το θέμα. Λέει ότι δεν θα ανεχθεί να απειλεί άλλο η Βόρεια Κορέα τις ΗΠΑ».

Ολα αυτά βέβαια μπορεί να αποτελούν πολιτική πίεση προκειμένου να πεισθούν ο απρόβλεπτος δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν και οι κινέζοι ηγέτες που θέλουν να διατηρηθεί το status quo ότι αυτή τη φορά είναι αντιμέτωποι με έναν διαφορετικό αμερικανό πρόεδρο αποφασισμένο να λύσει το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας όπως το λέει ο Τραμπ και να μην περιμένει απλά να αποδώσουν οι κυρώσεις. Ακόμα και εάν δεν έχει πραγματική πρόθεση να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη, θέλει να δείχνει ότι έχει. Η στάση αυτή είναι πολύ διαφορετική από εκείνη των προκατόχων του Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα.

Ο στρατηγός ΜακΜάστερ, που είναι στρατιωτικός ιστορικός, επιμένει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υπολογίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν τη Βόρεια Κορέα όπως αντιμετώπισαν την ΕΣΣΔ στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Και γι’ αυτό αφήνουν ανοιχτό ένα ενδεχόμενο όπως η στρατιωτική δράση, που θα έχει ολέθρια αποτελέσματα όπως έχει παραδεχθεί ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις.