Ο Στιβ Μπάνον εξήλθε του κτιρίου. Ο στενός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο ακροδεξιός ιδιοκτήτης του πρακτορείου Breitbart, δεν βρίσκεται πια στον Λευκό Οίκο. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείστηκε από την προεδρική αυλή. Κάθε άλλο.

Η απομάκρυνση τού μέχρι τώρα υπευθύνου στρατηγικής επέτεινε τις προβλέψεις για έναν πόλεμο που μαίνεται μεταξύ της Ακροδεξιάς και του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου. Εντείνει όμως και τη φημολογία ότι ο Μπάνον μπορεί πλέον να ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στον πρόεδρο απ’ έξω, από όση είχε στη διάρκεια της ταραχώδους παραμονής του στη Δυτική Πτέρυγα.

Οσοι γνωρίζουν τις τακτικές του Στιβ Μπάνον υποστηρίζουν ότι πιστεύει πως τα βίαια επεισόδια των ακροδεξιών με αντιφασίστες την περασμένη εβδομάδα στο Σάρλοτσβιλ, είχαν ως αποτέλεσμα τη συσπείρωση της βάσης του Τραμπ. Ετσι ο Μπάνον, που ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν τον Τραμπ, θεωρεί ότι αποκτά περισσότερα πολεμοφόδια για να «κυνηγήσει» τους αποκαλούμενους υπέρμαχους της παγκοσμιοποίησης στον Λευκό Οίκο, τα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ που έχουν βάλει στο στόχαστρο τον αμερικανό πρόεδρο. Και όλα αυτά με όχημα το πρακτορείο ειδήσεων Breitbart.

«Με πολλούς τρόπους θα έχει την ίδια ή –με το πέρασμα του χρόνου –μεγαλύτερη επιρροή απ’ έξω από ό,τι μέσα» σχολιάζει ο Κουρτ Μπαρνέλα, πρώην εκπρόσωπος του Breitbart. Η έρευνα για πιθανούς δεσμούς μεταξύ της εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας και η αποτυχία του Τραμπ να εξασφαλίσει την έγκριση των νομοθετημάτων που επιθυμεί, θα δημιουργήσουν πολλές ευκαιρίες στον Μπάνον να επηρεάζει τον πρόεδρο.

«Καθώς ο Τραμπ συνεχίζει να παλεύει… ο Στιβ θα είναι έτοιμος και πρόθυμος να ψιθυρίζει στο αφτί του και πάλι» συνεχίζει ο Μπαρντέλα. Μέχρι τώρα ήταν διστακτικοί, όμως πλέον δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να θεωρήσουν υπεύθυνους τους υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης και τον ρεπουμπλικανικό κομματικό μηχανισμό εάν προσπαθήσουν να στρέψουν τον Τραμπ προς το Κέντρο και να τον απομακρύνουν από τα εθνικιστικά συνθήματα με τα οποία πραγματοποίησε την προεκλογική του εκστρατεία».

Ο Τραμπ εκθείασε τον Στιβ Μπάνον το Σάββατο, στο τέλος μιας εβδομάδας κατά την οποία δέχθηκε έντονη κριτική για την έμμεση υποστήριξη που προσέφερε στους νεοναζί και στην Ακρα Δεξιά. Μία ημέρα αφότου ο Μπάνον έγινε ο τελευταίος αξιωματούχος που αποχώρησε από την κυβέρνηση –ένας κατάλογος που μεγαλώνει διαρκώς, μετά τις απομακρύνσεις του εκπρόσωπου Τύπου Σον Σπάισερ, του επιτελάρχη Ράινς Πρίμπους και του διευθυντή επικοινωνίας Αντονι Σκαραμούτσι –ο Τραμπ έγραψε στο twitter: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Στιβ Μπάνον για την υπηρεσία του. Ηρθε στο πλευρό μου στην προεκλογική εκστρατεία εναντίον της διεφθαρμένης Χίλαρι Κλίντον –ήταν πολυ ωραία! Ευχαριστώ».

Η απομάκρυνση έγινε έπειτα από μήνες φημών πως η θέση του Μπάνον στον Λευκό Οίκο ήταν επισφαλής. Παρ’ όλα αυτά η αντίδραση του Τραμπ στα βίαια γεγονότα της 12ης Αυγούστου και οι δηλώσεις του πως και οι δύο πλευρές ευθύνονται το ίδιο, θεωρείται ότι αποδεικνύει την επιρροή του ακροδεξιού Μπάνον στον πρόεδρο. Οι Συντηρητικοί θεωρούν πως ο Μπάνον ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος, ώστε να περιοριστεί η ζημιά από την αντίδραση του Τραμπ στα γεγονότα του Σάρλοτσβιλ. Αν και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ισχυρίστηκαν ότι ο Τραμπ απέλυσε τον Μπάνον έπειτα από υπόδειξη του επιτελάρχη του Τζον Κέλι, άλλες πηγές αναφέρουν ότι η παραίτησή του είχε υποβληθεί από τις αρχές του μήνα. Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά τα ακριβή αίτια της απομάκρυνσής του.

Ο Μπάνον ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στο πρακτορείο Breitbart, λέγοντας «πήρα και πάλι στα χέρια μου τα όπλα μου». Σε συνέντευξή του σε συντηρητική εφημερίδα έδειξε ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τον πόλεμο με τους αντιπάλους του στο Λευκό Οίκο, ενώ τόνισε: «Η προεδρία Τραμπ για την οποία παλέψαμε και κερδίσαμε, τελείωσε». Και πρόσθεσε: «Τώρα που έχω πίσω τα όπλα μου, κάποιος με αποκάλεσε «Μπάνον, ο Βάρβαρος». Θα διαλύσω τους αντιπάλους μου. Δεν υπάρχει αμφιβολία».