Διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών θα διεξαχθεί την 17η Αυγούστου στην αμερικανική πρωτεύουσα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας με επίκεντρο θέματα ασφαλείας κι ενώ η Ουάσιγκτον επιδιώκει την ενίσχυση της πίεσης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας με στόχο την αναχαίτιση των πυρηνικών φιλοδοξιών της Βόρειας Κορέας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις θα υποδεχθούν τους ομολόγους τους από την Ιαπωνία Τάρο Κόνο και Ιτσουνόρι Ονοντέρα αντίστοιχα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η διάσκεψη θα επικεντρωθεί «στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία μπορούν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας και άμυνας σε περιφερειακό επίπεδο» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Και η διαρκής αμερικανική παρουσία… »

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επιπλέον το ζήτημα της «διαρκούς αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ιαπωνία».

Η Ουάσιγκτον και το Τόκιο μοιράζονται τον ίδιο φόβο: να δουν την Πιονγιάνγκ να αποκτά πυρηνικά όπλα.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης στα τέλη Ιουλίου, μετά την εκτόξευση νέου διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε είχαν από κοινού επισημάνει ότι «η Βόρεια Κορέα αντιπροσωπεύει άμεση, σοβαρή και ολοένα αυξανόμενη απειλή για τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και άλλες χώρες της περιοχής».