Πώς μπορεί να παραμένει κανείς σιωπηλός απέναντι στη δικτατορική εκτροπή του Νικολάς Μαδούρο, στο όνομα μιας υποτιθέμενης κοινής προσήλωσης στα αριστερά ιδεώδη; Το ερώτημα δεν τίθεται (επίμονα) τον τελευταίο καιρό μόνο στην Ελλάδα. Στη Βρετανία, ο ηγέτης των Εργατικών, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, έσπασε χθες επιτέλους τη σιωπή του, περιοριζόμενος ωστόσο σε ένα σχόλιο του τύπου «καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται». Πιέσεις να τοποθετηθεί δημοσίως δέχεται και ο εκπρόσωπος της γαλλικής ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν. Προς το παρόν, πάντως, ο κατά κανόνα λαλίστατος επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας αφήνει σε άλλους βουλευτές του κόμματος το βήμα.

Τζέρεμι Κόρμπιν και Ζαν-Λικ Μελανσόν έχουν ένα κοινό. Εχουν αμφότεροι εκφράσει στο παρελθόν τον θαυμασμό τους για τη Βενεζουέλα. Το 2013, ο Κόρμπιν είχε περιγράψει τον Ούγκο Τσάβες ως «μια πηγή έμπνευσης για όλους εμάς που πολεμούμε εναντίον της λιτότητας και της νεοφιλελεύθερης οικονομικής στην Ευρώπη». Εναν χρόνο αργότερα, ο τότε βουλευτής των Εργατικών είχε τηλεφωνήσει «ζωντανά» σε έναν τηλεοπτικό σταθμό της Βενεζουέλας προκειμένου να συγχαρεί τον νέο της πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Ως «έναν φίλο της Βενεζουέλας», τον είχε παρουσιάσει ο τελευταίος στο τηλεοπτικό κοινό.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΣ (ΜΟΝΟ) ΤΗ ΒΙΑ. Ο Κόρμπιν είναι όμως πλέον ηγέτης των βρετανών Εργατικών, ονειρεύεται να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός. Και όπως επισημαίνει η «Guardian», κάποια στελέχη του κόμματος τον πίεζαν τις τελευταίες ημέρες, και δη μετά την εκλογή της παντοδύναμης Συντακτικής Συνέλευσης, να καταδικάσει προσωπικά τον Μαδούρο. Την ίδια ώρα, βέβαια, ο σκιώδης υπουργός Κρις Ουίλιαμσον έσπευδε να κατηγορήσει δημοσίως τις ΗΠΑ για «υποβοήθηση και συνεργία» των αντιπολιτευόμενων διαδηλωτών στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την κυβέρνηση Μαδούρο.

«Λυπάμαι πολύ για τις ζωές που έχουν χαθεί στη Βενεζουέλα» δήλωσε χθες ο Κόρμπιν. «Είναι τρομερή η απώλεια όλων αυτών των ζωών –είτε πρόκειται για τους ανθρώπους στους δρόμους είτε για τις δυνάμεις ασφαλείας που έχουν δεχθεί επίθεση από ανθρώπους στους δρόμους. Πρέπει να υπάρξει διάλογος και μια διαδικασία που να σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων» πρόσθεσε ο ηγέτης των Εργατικών δύο ημέρες αφότου η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας απέπεμψε με συνοπτικές διαδικασίες τη γενική εισαγγελέα της χώρας και «ηγέτιδα» των διαφωνούντων τσαβίστας Λουίσα Ορτέγκα.

Ο Κόρμπιν ρωτήθηκε αν καταδικάζει τις ενέργειες του Μαδούρο. «Αυτό που καταδικάζω είναι η βία που έχει διαπραχθεί από οποιαδήποτε πλευρά, από όλες τις πλευρές, σε όλο αυτό. Η βία δεν πρόκειται να λύσει το ζήτημα» απάντησε. Και όταν πιέστηκε να πει αν μετανιώνει που στήριξε τον Μαδούρο όταν εξελέγη, δήλωσε τα εξής: «Μετέφερα τη στήριξη πολλών ανθρώπων ανά τον κόσμο στην αρχή μιας κυβέρνησης που ήταν αφοσιωμένη στον αγώνα για τη μείωση των ανισοτήτων και τη βελτίωση των ευκαιριών ζωής για τους φτωχότερους ανθρώπους».

ΤΟ TWEET TΟΥ ΜΕΛΑΝΣΟΝ. «Η μπολιβαριανή Βενεζουέλα αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους μας, χαιρετίζουμε τη νίκη του Μαδούρο!» είχε διακηρύξει τον Απρίλιο του 2013 και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν. Το επίμαχο tweet ανέσυρε πρόσφατα η Ορόρ Μπερζέ, μια βουλευτής και εκπρόσωπος του La République en Marche, του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να ρωτήσει: «Κύριε Μελανσόν, με περισσότερους από 115 πολίτες σκοτωμένους, η μπολιβαριανή ένωση και ο Μαδούρο είναι πάντα πηγές έμπνευσης;!». Απάντηση από τον ίδιο τον Μελανσόν δεν πήρε. Πολλοί βουλευτές του κόμματός του ωστόσο έσπευσαν να τον υπερασπιστούν. Ο Ερίκ Κοκρέλ, για παράδειγμα, που διαβεβαίωσε πως το καθεστώς Μαδούρο «δεν είναι δικτατορία». Ή ο Αλεξίς ντε Κορμπιέρ, που είπε πως ναι μεν «το καθεστώς σκληραίνει τη στάση του», αλλά και «η αντιπολίτευση είναι οπλισμένη».