Η νέα Συντακτική Συνέλευση που ονειρεύτηκε και εξασφάλισε ο Νικολάς Μαδούρο θα έφερνε, υποτίθεται, στη Βενεζουέλα την «ειρήνη». Αντ’ αυτού, η χώρα βουλιάζει κάθε μέρα και βαθύτερα στο χάος –με τη δημοκρατία και την ευνομία το καθεστώς μοιάζει ούτως ή άλλως να έχει ξεκόψει από καιρό. Η πρώτη απόφαση που έλαβε η Συντακτική Συνέλευση το Σάββατο απλώς επιβεβαίωσε τους φόβους πως θα χρησιμοποιήσει τις υπερεξουσίες της προκειμένου να εξουδετερώσει κάθε κριτική φωνή: απέπεμψε τη γενική εισαγγελέα της χώρας Λουίσα Ορτέγκα, το μοναδικό θεσμικό πρόσωπο που είχε τολμήσει να καταγγείλει τις «δικτατορικές φιλοδοξίες» του Μαδούρο. Οσο για την είδηση που έφτασε από τη Βενεζουέλα χθες, απλώς ενίσχυσε την ανησυχία για τη συνέχεια: οι Αρχές κατέστειλαν μίνι εξέγερση σε στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Βαλένσια, συλλαμβάνοντας επτά ανθρώπους που συμμετείχαν, όπως είπαν, σε μια «τρομοκρατική επίθεση» εναντίον της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Χεσούς Σουάρες Τσούριο, ένας από τους «παραστρατιωτικούς μισθοφόρους» σκοτώθηκε κι ένας άλλος τραυματίστηκε.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για πυροβολισμούς, μέσα στη νύχτα, στη Βαλένσια. Κάποιοι έκαναν λόγο για δυνατά πατριωτικά τραγούδια στη βάση. Σύντομα άρχισε να κυκλοφορεί στα σόσιαλ μίντια ένα βίντεο γυρισμένο, κατά τα φαινόμενα, στη μονάδα τεθωρακισμένων του Ναγκουανάγκουα. «Αυτό δεν είναι πραξικόπημα, πρόκειται για μια πολιτική και στρατιωτική πράξη με σκοπό την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης. Και πέρα από αυτό, είναι για να σωθεί η χώρα από την απόλυτη καταστροφή» εμφανιζόταν να λέει ένας άνδρας που παρουσιάστηκε ως Κάρλος Καγκουαριπάνο, πρώην λοχαγός της Εθνοφρουράς. Γύρω του στέκονταν καμιά δωδεκαριά ακόμη άνδρες με στρατιωτικές στολές. Σύμφωνα με τον ομιλητή, είχαν όλοι αποφασίσει να εξεγερθούν εναντίον της «δολοφονικής τυραννίας του Νικολάς Μαδούρο», απαιτούσαν «την άμεση συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης». Μια κάτοικος της Βαλένσια, η Καρολίνα Χερέρα, δήλωσε στο Reuters πως εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να στηρίξουν την εξέγερση. Μέχρι το μεσημέρι, ωστόσο, οι μασκοφόροι διαδηλωτές είχαν απωθηθεί με δακρυγόνα και οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας είχαν εκδώσει ανακοινωθέν στο οποίο μιλούσαν για ένα θλιβερό «προπαγανδιστικό σόου» με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.

«Απόλυτη ομαλότητα επικρατεί στις υπόλοιπες στρατιωτικές μονάδες της χώρας και όσοι ονειρεύονται το αντίθετο θα βρουν απέναντί τους το ηθικό του εθνικού μπολιβαριανού στρατού» διαβεβαίωσε μέσω twitter ο Ντιοσδάδο Καμπέγιο, Νο 2 του καθεστώτος. Ο στρατός της Βενεζουέλας, σημαντικός πυλώνας της τσαβικής εξουσίας, έχει αγνοήσει μέχρι στιγμής τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να προσχωρήσει στο κίνημα διαμαρτυρίας. «Αυτές οι επιθέσεις, σχεδιασμένες από παραληρηματικά μυαλά στο Μαϊάμι, απλώς ενισχύουν το ηθικό των ενόπλων δυνάμεών μας και του μπολιβαριανού λαού» επεσήμανε ο Ελίας Ζάουα, αξιωματούχος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οι Αρχές μιλούσαν για μισθοφόρους της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ αντιπολίτευσης, προαναγγέλλοντας ενδεχομένως ενίσχυση της κρατικής καταστολής τις επόμενες ημέρες. Ολοι αναμένουν, στο μεταξύ, την εξέλιξη του μπρα ντε φερ του καθεστώτος με τη Λουίσα Ορτέγκα –καθώς και τις επόμενες κινήσεις τής Συντακτικής Συνέλευσης, που συνήλθε για πρώτη φορά σε σώμα την Παρασκευή.

«ΠΡΟΔΟΤΡΑ, ΕΦΘΑΣΕ Η ΩΡΑ ΣΟΥ». Η αποπομπή της γενικής εισαγγελέως είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί. Η Ορτέγκα είχε αντιταχθεί σθεναρά στις εκλογές για την ανάδειξη Συντακτικής Συνέλευσης, συμπαρατασσόμενη με την αντιπολίτευση, και είχε ζητήσει την Τετάρτη τη διεξαγωγή έρευνας για εκλογική νοθεία. Από το πρωί του Σαββάτου, ώρες πριν αποφασίσει η Συντακτική Συνέλευση την αποπομπή της, είχε καταγγείλει μέσω twitter πως ο στρατός είχε περικυκλώσει την έδρα της Γενικής Εισαγγελίας στο Καράκας. «Εισαγγελέα, προδότρα, έφτασε η ώρα σου» άρχισαν να φωνάζουν πολλά από τα 545 μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης μόλις ανακοίνωσε η νέα της πρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκες την «ομόφωνη» απόφαση. Λίγες ώρες αργότερα, το απόλυτα ελεγχόμενο από το καθεστώς Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας ανακοίνωσε πως η Ορτέγκα θα περάσει από δίκη για «παρατυπίες». Οι τραπεζικοί λογαριασμοί της πάγωσαν, η έξοδος από τη χώρα τής απαγορεύτηκε. Ενα «πραξικόπημα εναντίον του Συντάγματος» κατήγγειλε η ίδια η Ορτέγκα ξεκαθαρίζοντας πως δεν αναγνωρίζει «αυτές τις αποφάσεις… διότι αντιβαίνουν στο Σύνταγμα και στους νόμους». «Είναι μια δικτατορία!» διακήρυξε. Η Συντακτική Συνέλευση συνεδριάζει στο ίδιο μέγαρο, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων, με την ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευση. Πολλοί φοβούνται όμως πως αυτή ακριβώς θα είναι ο επόμενος στόχος της.

Ποια είναι τα πέντε νέα πρόσωπα – κλειδιά

Ντέλσι Ροντρίγκες.Η 48χρονη δικηγόρος, υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2017, εξελέγη την Παρασκευή δι’ ανατάσεως της χειρός πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης. «Η Βενεζουέλα ποτέ δεν θα εξασθενήσει ούτε θα παραδοθεί» διεκήρυξε η Τίγρη, όπως την αποκαλεί ο Νικολάς Μαδούρο λόγω του πάθους με το οποίο υπερασπίζεται τη μπολιβαριανή επανάσταση.

Ντιοσδάδο Καμπέγιο. Αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Νο 2 του καθεστώτος, από τα πιο σκληρά του πρόσωπα, ο 54χρονος Καμπέλο υπήρξε πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και βουλευτής της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Βουλής. Συχνά αποκαλεί ειρωνικά την αντιπολίτευση «βάλτο». Διορίστηκε πρόεδρος της ομάδας των τσαβίστας στη Συντακτική Συνέλευση –όχι ότι υπάρχει και άλλη.
Σίλια Φλόρες.«Η πρώτη μαχήτρια»: έτσι αποκαλεί ο Νικολάς Μαδούρο τη σύζυγό του. Συνοδοιπόρος του Τσάβες από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, η 60χρονη δικηγόρος διετέλεσε επί προεδρίας του πρόεδρος της Βουλής και γενική εισαγγελέας. Τέλη του 2015 οι δύο ανιψιοί της συνελήφθησαν από τις αμερικανικές Αρχές στην Αϊτή κατηγορούμενοι για απόπειρα εισαγωγής κοκαΐνης στις ΗΠΑ.

Ιρις Βαρέλα.Και σε αυτήν έχει κολλήσει παρατσούκλι ο Μαδούρο: Fosforito, Μικρό Σπίρτο. Η 48χρονη δικηγόρος διετέλεσε βουλευτής για περισσότερο από δέκα χρόνια. Υπουργός μέχρι τον Ιούνιο, ήρθε αντιμέτωπη με μια σειρά από καταγγελίες για θανάτους κρατουμένων στις φυλακές λόγω έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων. Είχε υποχρεώσει κρατουμένους να συμμετάσχουν σε διαδήλωση υπέρ του Μαδούρο.

Αριστόμπουλο Ιστούρις.Πρώην συνδικαλιστής, βουλευτής, δήμαρχος, κυβερνήτης και υπουργός, ο 70χρονος εκπαιδευτικός πέρασε από διάφορα πόστα επί προεδρίας Τσάβες και Μαδούρο για να φτάσει να γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μεταξύ Ιανουαρίου 2016 και Ιανουαρίου 2017. Εχει τη φήμη ανθρώπου της συναίνεσης και διατηρεί δεσμούς φιλίας με τους παλιούς του συντρόφους στο (σοσιαλδημοκρατικό) κόμμα Δημοκρατική Δράση.