Κυβερνητική κρίση έχει ξεσπάσει στη Σουηδία με αφορμή το μεγάλο σκάνδαλο διαρροής ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών που ταλανίζει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες. Χθες παραιτήθηκαν δύο υπουργοί καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις πολιτικές επιπτώσεις. Πρόκειται για τους υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών, όμως η αντιπολίτευση φέρεται αποφασισμένη να τραβήξει ακόμα περισσότερο το σκοινί. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν πρόωρες εκλογές –κάτι που αρνείται ο πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν -, ενώ είναι αποφασισμένα να προχωρήσουν και σε πρόταση μομφής εις βάρος του υπουργού Αμυνας.

Προσωπικά δεδομένα των σουηδών πολιτών διέρρευσαν σε εργολάβους σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Ρουμανία και η Τσεχία, που εργάζονταν για ένα πρόγραμμα της IBM Σουηδίας. Η διαρροή –μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της χώρας –περιλαμβάνει στοιχεία όπως αρχεία για άδειες οδήγησης και απόρρητες πληροφορίες για στρατιωτικά οχήματα.

Παρότι το εύρος της διαρροής δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα, το σκάνδαλο στη Σουηδία ξέσπασε την ώρα που κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πολλές απειλές κυβερνοασφάλειας από ομάδες χάκερ, καθώς και από άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από μυστικές υπηρεσίες κρατών. Πρόσφατα υπήρξαν επιθέσεις με στόχο το βρετανικό σύστημα υγείας, ουκρανικές τράπεζες και κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς και άτομα από τις ΗΠΑ έως τη Γαλλία.

Η πρόσφατη διαρροή στη Σουηδία δεν συνδέεται με κυβερνοεπίθεση, όμως η τυχαία διαρροή τεράστιου αριθμού απόρρητων προσωπικών δεδομένων σουηδών πολιτών, προειδοποιούν οι ειδικοί, τονίζει πως οι πολιτικοί συχνά δεν καταφέρνουν να υλοποιούν ούτε τα πιο βασικά μέτρα προστασίας, ώστε να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των δεδομένων των πολιτών.

Μετά τις παραιτήσεις των υπουργών Εσωτερικών Αντερς Ιγκεμαν και Υποδομών Αννα Γιόχανσον, ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Λόφβεν τόνισε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. «Πρέπει να αναλάβω την ευθύνη για τη χώρα» δήλωσε. «Δεν θα εξυπηρετούσε τη Σουηδία να μπει σε πολιτική κρίση».

Οι δύο παραιτήσεις δείχνουν πόσο σημαντικά είναι τα θέματα που αφορούν την ιδιωτική ζωή των πολιτών. «Υπάρχουν επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια και στα προσωπικά δεδομένα» παρατηρεί η Σιμόν Φίσερ-Ούμπνερ, καθηγήτρια ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Κάρλσταντ. «Βλέπουμε να ισχύουν πολλές λανθασμένες πρακτικές».

Η αντιπαράθεση στη Σουηδία έχει ξεκινήσει από το 2015, όταν ο εθνικός φορέας μεταφορών ανέθεσε την υποστήριξη των δικτύων του στη σουηδική ΙΒΜ. Οι αποκαλύψεις για το πώς τα ευαίσθητα στοιχεία μεταφέρονταν στο εξωτερικό και είχαν σε αυτά παράνομη πρόσβαση υπεργολάβοι από άλλες χώρες προκάλεσαν σκάνδαλο, το οποίο έγινε γνωστό στις αρχές του μήνα, όταν τα ΜΜΕ ανέφεραν πως η Μαρία Αγρεν, διευθύντρια της Σουηδικής Υπηρεσίας Μεταφορών, απολύθηκε τον Ιανουάριο και της επιβλήθηκε πρόστιμο λόγω της διαρροής απόρρητων στοιχείων.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο σουηδός πρωθυπουργός, που είναι ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι η διαρροή ήταν «μεγάλο χάλι» και «εξέθεσε τη Σουηδία και τους Σουηδούς σε μεγάλους κινδύνους». «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι εάν η Σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών, αναθέτοντας σε εξωτερικούς εργολάβους στη Σερβία και την Τσεχία κομμάτια της υποστήριξης των ηλεκτρονικών υπολογιστών της, απλά παρέδωσε σε αυτούς τους τύπους ανοιχτή πρόσβαση στο δίκτυο» εξηγεί ο Ρικ Τέρνερ, αναλυτής σε εταιρεία τεχνολογίας. «Εάν ισχύει αυτό, τότε πρόκειται για μεγάλη βλακεία».

Το «πρόβλημα» του Λόφβεν

Κανονικά, οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2018. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Στέφαν Λόφβεν είναι ότι η κυβέρνηση συνασπισμού που σχημάτισε με τους Πράσινους είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Χρειάζεται την ανοχή της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο, γεγονός που καθιστά δύσκολη οποιαδήποτε κίνηση.