«Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε το δημοψήφισμα, ακόμα και αν το Συνταγματικό Δικαστήριο το απαγορεύσει» λέει ο Κάρλες Πουτζδεμόν σε συνέντευξή του στη «Figaro». «Η δέσμευση που έχουμε αναλάβει απέναντι στον λαό και το Κοινοβούλιο της Καταλωνίας είναι ξεκάθαρη: πρέπει να λύσουμε τις διαφορές μας στην κάλπη. Καμία απειλή δεν μπορεί να εμποδίσει τους Καταλανούς να αποφασίσουν για το μέλλον τους με δημοκρατικό τρόπο».

Ακόμα και αν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας τον παύσει από τα καθήκοντά του, όπως μπορεί να το κάνει, ο πρόεδρος της Ζενεραλιτάτ της Καταλωνίας δηλώνει πως δεν θα αποδεχθεί αυτή την απόφαση. «Μόνο το καταλανικό Κοινοβούλιο μπορεί να με παύσει», λέει. «Μία τεράστια πλειοψηφία του καταλανικού λαού θέλει να ψηφίσει. Δεν υπάρχει αρκετά ισχυρή εξουσία που να μπορεί να κλείσει το μεγάλο εκλογικό τμήμα που θα είναι η Καταλωνία την 1η Οκτωβρίου». Και το πρόσφατο κύμα εξόδου από την τοπική αυτοδιοίκηση;

«Εχω το δικαίωμα να διορίζω και να παύω τα μέλη της κυβέρνησής μου. Για μένα, η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Οσο για εκείνους που παραιτήθηκαν, δεν είχα κανέναν λόγο να τους αποπέμψω, ήμουν αντιθέτως πολύ ικανοποιημένος από την αφοσίωση και τη δουλειά τους. Η αποχώρησή τους δεν έχει καμία σχέση με το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου» επιμένει ο Πουτζδεμόν. Μετά τον διορισμό του Πέρε Σολέρ στην κεφαλή της Mossos, πάντως, τα βασικά συνδικάτα της καταλανικής αστυνομίας εξέφρασαν ανησυχία μήπως βρεθούν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις νομικές τους υποχρεώσεις – παρότι τελεί υπό τον άμεσο έλεγχο της περιφερειακής κυβέρνησης, η Mossos είναι υποχρεωμένη να σέβεται τις αποφάσεις των ισπανικών δικαστηρίων – και την αφοσίωση που οφείλουν στην καταλανική κυβέρνηση. Είναι και αυτός ένας από τους λόγους που κάνουν πολλούς να συγκρίνουν την προδιαγραφόμενη σύγκρουση Μαδρίτης και Βαρκελώνης με τη μετωπική σύγκρουση δύο τρένων υψηλής ταχύτητας.