Μέσα σε τρεις εβδομάδες, ένας περιφερειακός υπουργός αποπέμφθηκε, τρεις παραιτήθηκαν, ο διοικητής της Mossos, της καταλανικής αστυνομίας, καθώς και ο επικεφαλής του αντίστοιχου ΕΚΑΒ εγκατέλειψαν το πόστο τους, το ίδιο και δύο υψηλόβαθμα στελέχη του περιφερειακού υπουργείου Παιδείας. Οσοι ιθύνοντες δεν υποστηρίζουν σθεναρά την ιδέα της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας εκδιώκονται ή φεύγουν από μόνοι τους –και στη θέση τους ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ο πρόεδρος της κυβέρνησης (Ζενεραλιτάτ) της Καταλωνίας, τοποθετεί άλλους που το κάνουν. Την ίδια ώρα, η Μαδρίτη απαιτεί από την καταλανική κυβέρνηση να της στέλνει κάθε εβδομάδα αναλυτικό μπιλιέτο με τα έσοδα και τις δαπάνες της και απειλεί να κόψει μια γραμμή χρηματοδότησης ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Δυόμισι μήνες πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που η Βαρκελώνη δεσμεύεται να οργανώσει και η Μαδρίτη υπόσχεται να εμποδίσει, ο πολιτικός χρόνος στην Ισπανία επιταχύνεται.

Θεαματικές αποχωρήσεις. Δύο από τις αποχωρήσεις, σημειώνει η «Figaro», ήταν ιδιαίτερα θεαματικές. Κατ’ αρχάς, η αποπομπή του Ζορντί Μπαϊγκέτ, περιφερειακού υπουργού Επιχειρηματικότητας. «Το κεντρικό κράτος έχει τέτοια δύναμη, που πιθανώς να μην μπορέσουμε να οργανώσουμε το δημοψήφισμα» είχε δηλώσει στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής. «Σε αυτήν την περίπτωση, θα εγκριθεί από την Καταλωνία ένας νομικός κανόνας για να μπορέσει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα; Ναι, μπορεί, αλλά τη στιγμή αυτή κάποιος θα έβλεπε μάλλον μια αναβολή του». Στην ίδια εκπομπή, ο Μπαϊγκέτ είχε πει πως δεν φοβάται να μπει φυλακή, όπως υπάρχει κίνδυνος να συμβεί εάν κριθεί παράνομο το δημοψήφισμα από το Ανώτατο Δικαστήριο, φοβάται όμως «δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων» σε μια τέτοια περίπτωση, γιατί είναι κάτι που δεν θα ήθελε να επιβάλει στην οικογένειά του. Και οι ανησυχίες αυτές, σύμφωνα με τις μεγαλύτερες καταλανικές εφημερίδες, δεν είναι σπάνιες στους κόλπους της τοπικής κυβέρνησης.

Κατόπιν, η παραίτηση του Αλμπέρτ Μπάτγε. Ο επικεφαλής της Mossos, ένας πρώην δημοτικός σύμβουλος του σοσιαλιστικού κόμματος, γνωστός για τη δέσμευσή του να σεβαστεί τον νόμο και το Σύνταγμα της Ισπανίας, εγκατέλειψε τη θέση του για «πολιτικούς –όπως διευκρίνισε –λόγους». Νέος επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλωνίας ανέλαβε ο Πέρε Σολέρ, ένας φανατικός υπέρμαχος της ανεξαρτησίας, που έχει κατά καιρούς ανεβάσει στο twitter σχόλια του τύπου «Ολοι οι Ισπανοί μού προκαλούν λύπηση».

Παιχνίδια ελέγχου. Στις αλλαγές αυτές αποτυπώνονται και οι εντάσεις που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κόμματα που κατέβηκαν από κοινού στις εκλογές του 2015 και συμμετέχουν στην κυβέρνηση: το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Καταλανικό Κόμμα (PDECat, διάδοχος της Δημοκρατικής Σύγκλισης της Καταλωνίας), στο οποίο ανήκει ο πρόεδρος Πουτζδεμόν, και το κεντροαριστερό κόμμα Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας (ERC), στο οποίο ανήκει ο αντιπρόεδρος της Ζενεραλιτάτ Οριόλ Ζουνκέρας. Ο πρώτος ήθελε να αναλάβει ο δεύτερος τον πολιτικό συντονισμό, άρα και τη νομική ευθύνη, για το δημοψήφισμα. Ο δεύτερος αξίωσε να υπογράφει συλλογικά η κυβέρνηση τα πλέον επίφοβα κείμενα. Το ERC, που στρατεύτηκε στο άρμα της ανεξαρτησίας πριν από το PDECat, έχει πάρει πλέον τη θέση του Δημοκρατικού Ευρωπαϊκού Καταλανικού Κόμματος στην κορυφή των δημοσκοπήσεων. «Ο Πουτζδεμόν, που έχει ανακοινώσει πως δεν σκοπεύει να διεκδικήσει δεύτερη θητεία, δεν έχει τίποτα να χάσει» εκτιμά ο Ζοάν Μαρσέτ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. «Η σκλήρυνση της στάσης του πιθανώς να είναι μια προσπάθεια του PDECat να τα παίξει όλα για όλα απέναντι στο ERC».