Παραιτήθηκε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου και επικεφαλής της επικοινωνιακής ομάδας του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, αφού ο χρηματιστής Αντονι Σκαραμούτσι -πιστός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος- διορίστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο νέος επικεφαλής επικοινωνίας.

Ο Σον Σπάισερ υπηρετούσε διπλό ρόλο για τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού ήταν εκπρόσωπος Τύπου, αλλά και επικεφαλής της επικοινωνιακής ομάδας του μετά την παραίτηση του Μάικλ Ντάμπκι, τον περασμένο Μάιο.

Στη θέση του, ήρθε ο «μάχιμος» χρηματιστής της Γουόλ Στριτ Αντονι Σκαραμούτσι. Ο 53χρονος Σκαραμούτσι, επί μακρόν υποστηρικτής του Τραμπ, δέχτηκε τη θέση που του προτάθηκε. Τα καθήκοντά του ξεκινούν από τον Αύγουστο, ενώ εκπρόσωπος Τύπου αναλαμβάνει η Σάρα Σάντερς.

«Εάν υπάρχουν κάποιες μικρές τριβές στο εσωτερικό του Λευκού Οίκους εξαιτίας αυτού, δεν είναι κάτι το σοβαρό. Το πλοίο πλέει στη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε ο Σκαραμούτσι, μετά την επίσημη ανακοίνωση της τοποθέτησής του.

Σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Σπάισερ διαφώνησε έντονα με την επιλογή του προέδρου στο πρόσωπο του Σκαραμούτσι.

Ενας από τους κυριότερους δωρητές του κόμματος

Στον Σκαραμούτσι, έναν από τους κυριότερους δωρητές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και ιδρυτή του Skybridge Capital, είχε προταθεί πρόσφατα να αναλάβει πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Οι εν λόγω αλλαγές πραγματοποιούνται σε μια προσπάθεια διαχείρισης του απόηχου της περίφημης συνάντησης του υιού Τραμπ με τη ρωσίδα δικηγόρο, λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Η συνάντηση λέγεται ότι έλαβε χώρα με σκοπό την εκμαίευση πληροφοριών, που θα στοχοποιούσαν τη Χίλαρι Κλίντον κατά την προεκλογική περίοδο, κάτι που και οι δυο πλευρές, ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ και η ρωσίδα δικηγόρος διαψεύδουν.

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ ζήτησε την Παρασκευή από τον Λευκό Οίκο να φυλάξει όλα τα έγγραφα που αφορούν τη συνάντηση που είχε πέρσι ο Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος με τη ρωσίδα δικηγόρο, η οποία υποτίθεται ότι θα του παρέδιδε πληροφορίες επιζήμιες για τη Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Μιούλερ ανέφερε στον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκάν ότι η συνάντηση αυτή, που έγινε τον Ιούνιο του 2016, είναι σχετική με την έρευνά του για την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη του επιτελείου του Τραμπ με τη Ρωσία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Το CNN επικαλέστηκε αντίγραφο της επιστολής που απέστειλε ο Μιούλερ στον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.