Ενταση επικρατεί ξανά στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, με τις Αρχές να ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας στο Όρος του Ναού, απαγορεύοντας την είσοδο σε νεαρότερους των 50 και βάζοντας ανιχνευτές μετάλλων. Κατά τις μαζικές διαδηλώσεις Παλαιστινίων, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, έπεσε νεκρός ένας Παλαιστίνιος στην ανατολική Ιερουσαλήμ, από πυρά ισραηλινού εποίκου.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους προετοιμαζόμενες ακόμη και για συγκρούσεις, ενώ ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τις ΗΠΑ να παρέμβουν και να πιέσουν την ισραηλινή κυβέρνηση να αποσύρει τα ενισχυμένα μέτρα.

Το Όρος του Ναού, ιερός χώρος τόσο για τους εβραίους όσο και για τους μουσουλμάνους είναι το «θερμόμετρο του Παλαιστινιακού»: Όποτε η ένταση ανεβαίνει, πρώτα γίνεται αισθητή στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

H νέα κλιμάκωση ακολουθεί την επίθεση με μαχαίρι την προηγούμενη εβδομάδα που στοίχισε τη ζωή σε δύο αστυνομικούς. Οι ισραηλινές Αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στις προσευχές της Παρασκευής σε όσους μουσουλμάνους άνδρες είναι κάτω των 50 ετών, ενώ τοποθέτησαν και ανιχνευτές μετάλλων.

Αντιδρώντας στους περιορισμούς, μουσουλμάνοι ηγέτες κάλεσαν σε «ημέρα οργής» την ώρα που η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένει ότι οι ανιχνευτές μετάλλων θα μείνουν στη θέση τους.