Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) οργάνωσαν την παραβίαση των κοινωνικών και ειδησεογραφικών ιστότοπων του Κατάρ στα τέλη Μαΐου ώστε να αναρτήσουν ψεύτικα και φλογερά μηνύματα που συνέδεσαν με τον εμίρη του Κατάρ, προκαλώντας διπλωματική κρίση, σύμφωνα με κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, που επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους πληροφοριών.

Ο εμίρης, σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, είχε φανεί να δηλώνει τον Μάιο ότι χαιρέτιζε τη Χαμάς και αποκαλούσε το Ιράν «ισλαμική δύναμη», γράφει η εφημερίδα. Η αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, της Αιγύπτου και του Μπαχρέιν ήταν να διακόψουν στις 5 Ιουνίου τις διπλωματικές και διακρατικές σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το για υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Το Κατάρ είχε ανακοινώσει στα τέλη του Μαΐου ότι οι δηλώσεις ήταν ψεύτικες και αναρτημένες από χάκερ σε επίσημους λογαριασμούς, κάτι που απέρριψαν τα κράτη του Κόλπου.

Ανάλυση νέων πληροφοριών

Η εφημερίδα αναφέρει στο άρθρο της ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι πληροφοριών ενημερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για ανάλυση νέων πληροφοριών που έδειξε ότι ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΑΕ συζήτησαν για τις σχεδιασμένες παραβιάσεις λογαριασμών στις 23 Μαΐου, την παραμονή της ανάρτησης των υποτιθέμενων δηλώσεων του εμίρη.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως δεν γνωρίζουν, εάν τα ΗΑΕ διείσδυσαν τα ίδια στα συστήματα ή πλήρωσαν χάκερ για να το κάνουν, σημειώνει η Ποστ, η οποία δεν δημοσιεύει τα ονόματα των πηγών της.

Σύμφωνα με την Ποστ, ο πρεσβευτής των ΗΑΕ Γιουσέφ Αλ Οτάιμπα απέρριψε το άρθρο, λέγοντας ότι είναι «ψευδές». Σε δήλωσή του, που παρουσιάζει η εφημερίδα, ο πρεσβευτής λέει ότι «το μόνο αληθινό είναι η συμπεριφορά του Κατάρ: Η χρηματοδότηση, η υποστήριξη και η διευκόλυνση των εξτρεμιστών από τους Ταλιμπάν στη Χαμάς και τον Καντάφι. Υποκινώντας τη βία, ενθαρρύνοντας την ριζοσπαστικοποίηση, και υπονομεύοντας τη σταθερότητα των γειτόνων του».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) συνεργάστηκε με το Κατάρ, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, για να διερευνηθεί η παραβίαση των λογαριασμών.