Σημαντικό μερίδιο στα επεισόδια είχαν οι «τουρίστες βίας» από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η συμμετοχή τους συνέβαλε στην έξαρση της τυφλής βίας στο Αμβούργο εκτιμά ο Σίμον Τόινε, ερευνητής, κοινωνιολόγος στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Βερολίνου. Ο Τόινε, ιδρυτικό μέλος του διεπιστημονικού Ινστιτούτου Ερευνας Διαδηλώσεων και Κινημάτων σημειώνει πως από τη Γένοβα το 2001 και μετά είναι αναμενόμενα τα επεισόδια σε τέτοιου είδους διοργανώσεις, αλλά ούτε ο ίδιος περίμενε τέτοια έκταση της βίας. «Υπάρχουν διαφορετικές εθνικές κουλτούρες διαμαρτυρίας» όπως υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις για τα αποδεκτά όρια της βίας. «Παγιδευμένα πακέτα-βόμβες π.χ. δεν είναι μέρος της γερμανικής ακροαριστερής κουλτούρας» λέει ο Τόινε, «ούτε η τυφλή βία που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές». Για τα πακέτα-βόμβες είναι γνωστές ελληνικές τρομοκρατικές και παρατρομοκρατικές οργανώσεις. Και σε λεηλατημένο κατάστημα στο Αμβούργο ήταν γραμμένο το σύνθημα στα ισπανικά «θάνατος στην αστυνομία».

Αποστάσεις από την «εισαγόμενη» βία παίρνουν και οι αριστεροί ακτιβιστές του κέντρου Κόκκινη Φλόρα στο Αμβούργο, από το όνομα του θεάτρου που διατηρούν κατειλημμένο από το 1989. Εδώ και δεκαετίες το κέντρο έχει εξελιχθεί στον σημαντικότερο βιότοπο ακροαριστερών, αναρχοαυτόνομων στη Γερμανία. Συμμετείχαν στη διαδήλωση με το σύνθημα «Καλώς ήρθατε στην Κόλαση», μαζί με το λεγόμενο Μαύρο Μπλοκ, αλλά τώρα πρέπει να απολογούνται για τη βία, τις καταστροφές περιουσιών, τον κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές. «Ηταν βία χωρίς περιεχόμενο, που ξεπέρασε τα όρια. Και εμείς θεωρούμε αδιανόητα όσα συνέβησαν» λέει ο δικηγόρος του Κόκκινη Φλόρα Αντρέας Μπόιτ, αναθεωρώντας την πρώτη τοποθέτηση συμπάθειας που είχε κάνει για το Μαύρο Μπλοκ.

Ο ερευνητής Τόινε θεωρεί «πολύ δύσκολο» να καταλήξουν οι χώρες της ΕΕ σε κοινά κριτήρια για τον κατάλογο των ακροαριστερών βιαιοπραγούντων που ζητά ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Το γερμανικό υπουργείο πάντως συγκεντρώνει στοιχεία για τους «τουρίστες βίας» που έδρασαν στο Αμβούργο.