Πέθανε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης και πιο γνωστός ακριβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των ανθρώπων στην Κίνα, ο Λιου Σιαόμπο.

Το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο νομπελίστας, στο οποίο είχε μεταφερθεί πρόσφατα, καθώς έπασχε από καρκίνο του ήπατος σε προχωρημένο στάδιο, είχε ανακοινώσει την τετάρτη ότι ο Σιαομπό βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω της εξασθένησης της δυνατότητάς του να αναπνέει χωρίς μηχάνημα, προσθέτοντας ότι η οικογένειά του αρνείται να διασωληνωθεί.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε στην ιστοσελίδα του το νοσηλευτικό ίδρυμα. Ο Λιου, 61 ετών, καταδικάσθηκε το 2009 σε κάθειρξη 11 ετών με την κατηγορία της «υποκίνησης για την ανατροπή της κρατικής εξουσίας», αφού είχε συμμετάσχει στη συγγραφή μιας διακήρυξης γνωστής ως Χάρτα 08 που καλούσε σε σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Στις 26 Ιουνίου, ο Λιου μεταφέρθηκε από τη φυλακή όπου κρατούνταν σε ένα νοσοκομείο της Σενγιάνγκ, στη Βορειοανατολική Κίνα. Είχε διαγνωσθεί, τον Μάιο, με καρκίνο στο ήπαρ, σε τελικό στάδιο. Πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και οικείοι του Λιου κατηγόρησαν το Πεκίνο πως περίμενε να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του πριν του επιτρέψει να βγει από τη φυλακή –αλλά οι Αρχές επέμεναν πως τον παρακολουθούν εγνωσμένου κύρους ογκολόγοι.

Ο ίδιος έχει ζητήσει να μεταφερθεί για νοσηλεία στο εξωτερικό. Το νοσοκομείο επέμενε πως κάτι τέτοιο θα ήταν «επικίνδυνο». Αλλά δύο ξένοι γιατροί που μπόρεσαν να εξετάσουν τον ασθενή, την Κυριακή, λόγω των διπλωματικών πιέσεων, ο Αμερικανός Τζόζεφ Χέρμαν και ο Γερμανός Μάρκους Μπούκλερ, διαβεβαίωσαν πως «μπορεί να μεταφερθεί χωρίς κίνδυνο με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας» –και πως «η μεταφορά του πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα». «Το κινεζικό επιχείρημα κατέρρευσε» είχε σχολιάσει ο Νικολά Μπεκελέν, διευθυντής του Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ασία.

Ευθύνες στο Πεκίνο επιρρίπτει η Νορβηγική Επιτροπή

Η κινεζική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη για τον θάνατο του νομπελίστα ειρήνης Λιου Σιαομπό, η επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ.

«Το βρίσκουμε βαθιά εξοργιστικό το ότι ο Λιου Σιαομπό δεν διακομίστηκε σε κάποιο νοσοκομείο όπου θα μπορούσαν να του παρασχεθούν οι κατάλληλες ιατρικές φροντίδες πριν μπει στην τελική φάση» του καρκίνου στο ήπαρ από τον οποίο έπασχε, τόνισε η Μπέριτ Ράις-Άντερσεν.