Στον πρώτο σταθμό της δεύτερης επίσκεψής του στην Ευρώπη, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τα είπε όλα όπως ήθελαν οι οικοδεσπότες του Πολωνοί. Ο Τραμπ επέλεξε να πάει στη Βαρσοβία, όπου του είχε ετοιμάσει υποδοχή η συντηρητική λαϊκιστική κυβέρνηση –με την οποία μοιράζεται πολλές απόψεις –πριν μεταβεί στο Αμβούργο, όπου τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα για εκείνον στη συνάντηση του G20.

Ετσι, λοιπόν, στην ομιλία του στην πολωνική πρωτεύουσα ο Τραμπ χαρακτήρισε «υποδειγματικό εταίρο» την Πολωνία στην οικοδόμηση άμυνας απέναντι στην «αποσταθεροποιητική συμπεριφορά» της Ρωσίας, ενώ ουσιαστικά ενθάρρυνε τη στάση της Βαρσοβίας να αψηφά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για άλλη μια φορά κάλεσε τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ σε «μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά», παρότι λίγους μήνες πριν είχε χαρακτηρίσει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία ως «παρωχημένο θεσμό».

Επίσης, απέφυγε ξανά να αναφερθεί στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ που προβλέπει ότι εάν μια χώρα-μέλος δεχθεί επίθεση, θα θεωρηθεί από τις υπόλοιπες ως επίθεση προς όλους. Το ίδιο είχε συμβεί και τον Μάιο, κατά την πρώτη επίσκεψη Τραμπ στην Ευρώπη, στη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, προκαλώντας ανησυχία στους άλλους ηγέτες.

Λίγο πριν συναντήσει, σήμερα, τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν –και ενώ στις ΗΠΑ διεξάγεται έρευνα για πιθανή συμπαιγνία στελεχών της προεκλογικής του εκστρατείας με ρώσους αξιωματούχους -, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τη Ρωσία «να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές της κινήσεις στην Ουκρανία και αλλού και την υποστήριξή της σε εχθρικά καθεστώτα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Συρία και στο Ιράν». Οταν ρωτήθηκε όμως από δημοσιογράφους, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μαζί με τον πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, εάν η Μόσχα παρενέβη στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 –όπως θεωρούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες -, ο Τραμπ απάντησε: «Νομίζω ότι ήταν η Ρωσία και νομίζω ότι θα μπορούσαν να είναι άλλοι και άλλες χώρες. Θα μπορούσαν να είναι πολλοί εκείνοι που παρενέβησαν. Κανείς δεν ξέρει σίγουρα». Για άλλη μια φορά και παρότι βρισκόταν σε ξένη χώρα, δεν παρέλειψε να επιτεθεί σε δημοσιογράφους και αμερικανικά ΜΜΕ, ιδιαίτερα στο CNN αλλά και το NBC, το οποίο, όπως ανέφερε, «έβγαλε εκατομμύρια όταν παιζόταν το ριάλιτι σόου μου «Apprentice»».

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Τραμπ εκφώνησε ομιλία σε κεντρική πλατεία της Βαρσοβίας, όπου κατήγγειλε τη «γραφειοκρατία» και τάχθηκε υπέρ της κυριαρχίας των κρατών, σε μια έμμεση αναφορά στις Βρυξέλλες και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εναντίον της οποίας συχνά στρέφεται η πολωνική κυβέρνηση, η οποία επιλεκτικά αγνοεί επίμονα αποφάσεις της. Ο αμερικανός πρόεδρος κατά την παραμονή του στη Βαρσοβία συναντήθηκε με τους ηγέτες των 12 χωρών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία των «Τριών Θαλασσών» –Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία.